Felhívás!

Lészen költségvetés

Ha egy külföldinek elmondanánk, hogy a parlament plénuma március elsején elkezdte a költségvetés vitáját, csak arra gondolhatna, hogy a 2022-es esztendő büdzséjéről van szó. A világ civilizált felében ugyanis értelmezhetetlen az az állapot, hogy a törvényhozás akkor fog neki megvitatni a folyó évi költségvetést, amikor már eltelt két egész hónap. És ez még csak az országos költségvetés. Itt még elbohóckodik az ellenzék egy-két napig (mást nem nagyon tehet, hiszen a szakbizottságokba benyújtottak vagy ezer módosító indítványt, de azokból egyetlen egyet sem fogadott el a többség), aztán megszavazzák, megküldik az elnöknek, az kihirdeti, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Ezt követően fogadják el saját költségvetésüket a megyék és még azután a települések. Ez a legoptimistább számítás szerint is beletelik még legalább két hétbe, tehát mire egy település polgármestere aláírhatja az idei első szerződését (ezt nem teheti meg, amíg nincs elfogadott költségvetése), addig gyakorlatilag eltelik az első évnegyed. Ennyit a kiszámíthatóságról és tervezhetőségről, amit „ellenzék korában” hetente felhánytorgatott a mostani hatalom.

Az oktatás a liberális kormánynak is (benne az RMDSZ) éppen olyan prioritása, mint a szocialistának volt: nyilatkozatokban és papíron. Ismét nem sikerült a felét sem megadni a bruttó hazai termék (GDP) 6%-ának, amit legalsó szintként megjelöl a törvény. Az oktatási tárca 28,5 milliárd lejt kapott, ami a GDP kemény 2,55%-a. Hogy a hiányzó 39 milliárd lejt beteszik az önkormányzatok, abban szabadjon kételkednünk. A nagyvárosokban, meglehet, van pénz iskolafelújításra, de a falvakban, ahol a kert végi budit évtizedek óta nem tudják „behozni”, és képtelenek folyóvizet biztosítani, miközben a csapból is az „folyik”, hogy állandóan kezet kell mosni, ott aligha hihető, hogy millió lejeket fektetnek az iskolába.

Áldott nagy szerencse, hogy fegyverre ismét jut 22 milliárd (2%, ahogy az USA-nak megígértük): a jó tanuló Iohannisnak majd ismét megsimogatják okos kis buksiját a Fehér Házban, ha arra jár.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.