Felhívás!

Teljesítették, amit vállaltak

Teljesítették, amit vállaltak Kovászna megye

Csütörtökön a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében tartották a Tegyünk Kézdiszékért díjak átadó ünnepségét.

Józsa Irén bevezetőjében hangsúlyozta, az esemény főszereplői azok, akik teljesítették a vállalt feladatokat. „Díjazzuk közösségünk azon tagjait, akik az elmúlt években önzetlenül, becsülettel, alázattal tettek Kézdiszékért, annak polgáraiért. Olyan személyekre hívtuk fel a figyelmet, akik nem várnak anyagi jutalmat, ott vannak, ahol segíteni lehet és kell, akiknek becsülettel végzett munkáját természetesnek vesszük, hiszen ez a jellemző rájuk. Dicséretet, tekintélyt érdemelnek mindannyiunk részéről, hiszen méltó, hogy tisztesség adassék a közért tevő embereknek.

Hozzátette, a civil szervezet tagjai a döntéshozatalkor szem előtt tartották az általuk megfogalmazott tevékenységi köröket. „Fontosnak tartjuk ugyanis a helyi mesterségek támogatását, a közösségépítést, természeti környezetünk megismertetését, azt, hogy jövőnket történelmünket értékelve építsük, hagyományainkat őrizzük, térségünket népszerűsítsük, tiszta és egészséges környezetben egészségesen éljünk, fejlesszük a települések közötti kapcsolatokat és térségünket vállalkozásaink által. Tegyünk azért, hogy utódaink itthon érvényesülhessenek!” – hangzott el.

A folytatásban hét arra érdemes személynek adták át a díjakat. Balogh András berecki művelődésszervező hangsúlyozta, az elismerés mindazokat illeti, akik húsz esztendőn át önzetlenül segítették sokrétű közösségi munkája végzését. Gábor Judit pedagógus családtagjainak, barátainak, pedagógus-kollégáinak, tanítványainak mondott köszönetet, amiért „átdalolták” vele az évtizedeket. A Haszmann fivérek – József István fafaragó és Pál Péter muzeológus – nevében utóbbi mondott köszönetet a díjért, dr. Kinda István laudációja kapcsán megjegyezve, „abból semmi sem hiányzott, ami azt jelenti, nekünk kell tennünk az elkövetkező időben, hogy majd az eljövendő laudációba még valami kerülhessen”. Ignácz Szabolcs fotóművész megtisztelve érezte magát, hogy mindössze 29 évesen a díjazottak sorába került. Iochom István újságíró kiemelte, „több mint harmincéves újságírói pálya és több mint húsz könyve megjelenése után ez az első díj, amit átveszek”, majd a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából a kitüntetést a vörös terror elnyomottai emlékének ajánlotta. Vetró András, miután az általa készített díj kapcsán megjegyezte, „elég szépen meg van csinálva”, hangsúlyozta, nem teszi le a lantot, hiszen „a nyugdíj nálunk, alkotóknál másképpen áll, mi addig dolgozunk, amíg ki nem esik a véső a kezünkből, és még van a begyemben!”

A rendezvényen a kézdiszentkereszti iskola tanulói népdalokat, a csernátoni Pántlikácska néptáncegyüttes Küküllő menti, míg a helyi Református Kollégium Mákvirág néptánccsoportja mezőségi táncokat adott elő az Ábri László, Bakó-Fazakas Bátor, Bakó-Fazakas Vajk, Bodó-Czerék Bence, Bodó-Czerék Gergő által szolgáltatott muzsikára, Józsa Irén pedig Farkas Árpád Avaron című versét szavalta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.