Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kórházban hagyott gyerekek

A Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi vezérigazgatóság vezetője, Vass Mária igazgatónő a legutóbbi (múlt csütörtöki) megyei tanácsülésen bemutatta 2020-ra vonatkozó jelentését a kórházban hagyott gyerekekről.

Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi években folyamatosan csökkent a kórházakban elhagyott gyermekek száma. Ha 2005-ben 123 ilyen gyermek sorsát kellett rendeznie a gyermekjogvédelmi igazgatóságnak, 2006-tól erre már folyamatosan 50 alatt volt az esetek száma, 2019-ben viszont már csak 23, tavaly pedig 18. Az utóbbiak közül négy gyermeket sikerült visszaintegrálni a családjába, 13 kicsi nevelőszülőkhöz, egy pedig a fogyatékkal élőket fogadó bentlakásos baróti gyermekotthonba került. E folyamatban nagy jelentősége van az esetmegoldásban közreműködő intézmények képviselői közötti folyamatos párbeszédnek, azaz a kórház, a szociális igazgatóság, rendőrség, a helyi önkormányzatok szociális munkásai közötti egyeztetésnek.

Mint a jelentésből kiderült, a bukaresti SERA Alapítvány 2009 óta folyamatosan támogatja a gyermekjogvédelmet abban, hogy a gyermekelhagyást megelőzzék, a fogamzásgátlásra vonatkozó információkat és eszközöket az érintettekhez el tudják juttatni, a nőket esetenként orvosi vizsgálatokra is elkísérik a szociális munkások. A SERA Alapítvánnyal partnerségben a gyermekjogvédelem uniós pályázati finanszírozásból további 63, elhagyástól veszélyeztetett gyermek esetében lép közbe integrált szolgáltatásokkal, illetve legalább 32 gyermek újra beillesztését segíti a biológiai családjába, de segítik a rendszerből kikerülő fiatalokat is a társadalomba való beilleszkedésben.

Megyénkben főleg Előpatak, Nagyborosnyó, Zabola és Zágon községekből kerülnek ki a gyermeket elhagyó szülők.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük