Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

II. A láthatatlan kéz műkörmösei

A címben szereplő metaforát (ti. a Láthatatlan kezet) nem az összeesküvéselmélet-hívők, hanem még Adam Smith skót közgazdász találta ki valamikor a 18. század második felében, és a szabad piac, a szabályozatlan kereskedelem és gazdaság mellett igyekezett érvelni vele. Miszerint semmi keresnivalója az államnak a gazdaságban, az ne avatkozzon bele a piac folyamataiba, mert a különböző magánérdekek, a keresletek és kínálatok első látásra ugyan spontán módon, de a valóságban a bőség és szűkösség elvei és erői szerint – a piac láthatatlan kezének hatására – természetes módon is egymásra találnak. Állami atyáskodás nélkül is. S mivel így mindenki jól jár, nincs is szükség a politikusok által kitalált közjóra, az ugyanis létrejön az önzés, a személyes érdek követéséből is – magától, természetes és önszerveződő módon.

Kissé sarkítva ugyan, de igazából ez a szemlélet, a piac spontán öngyógyító varázserejében, a láthatatlan kézben vetett hit lehet a magyarázat arra, hogy napjainkban is csökkenő befolyással és tekintéllyel bírnak a politikusok a nemzetgazdaságok működtetésében. Csökkenő állami szerepvállalás, beavatkozás, aminek pedig szerves része a közoktatás. Ami nemcsak oktat, felkészít, hanem nevel is. Nos, innen nézve jelzés értékű, hogy Románia európai viszonylatban az élmezőnybe tartozik a korai iskolaelhagyás terén. A diákok több mint 15%-a hagyja ott az iskolát a kötelező 10 osztály elvégzése előtt, elutasítva a tanulás és tudás kínálta előrejutás és boldogulás lehetőségét, helyette inkább az „Élet iskoláját” választva.
Fontos az önbizalom, s jó esetben ezek az emberek ki is képezhetik magukat a láthatatlan kéz műkörmöseivé – piaci igényre született instant kínálattá. Csakhogy az alacsony iskolázottságnak megvan a maga sötét oldala is: a már említett önbizalommal társulva könnyen válik a tahóság melegágyává (ehhez még csak az általános választójogot és a Facebookot kell hozzáadnunk, és máris kész a társadalmi kataklizma).

A kérdés persze az, hogy mit tud kezdeni a jelenséggel Románia? Főleg egy piacpárti, liberális kormány és az elnöke, aki paradox módon köznevelési programmal kampányolt. Hát kíváncsian várom…

Pozsony János Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük