Hirdetés
Hirdetés

Székelyföld maradi lenne?

Székelyföld maradi lenne? Kovászna megye

Hatalmas vitát kavart a Magyar Szülők Szövetsége (MSZSZ) által készített kérdőíves felmérés, melynek eredményére alapozva a civil szervezet állást foglalt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter manipulatív nyilatkozatára reagálva.

A vita gyökere Sorin Cîmpeanu egy korábbi, április közepén tett nyilatkozatában keresendő, mely szerint a szülők nyomást gyakorolnak, hogy a tanárok csak abban az esetben taníthassanak fizikailag is az iskolában, ha be vannak oltva. Hogy hol, mikor, milyen formában gyakoroltak rá a szülők nyomást, erről azóta sem esett szó, vélhetően inkább csak egy vélemény volt az állítás mögött, melynek igazságát cáfolta a Szülői Szervezetek Országos Föderációjának elnöke is, Iulian Cristache. A föderáció magyar tagszervezete azonban ekkor döntött arról, hogy a közösségi oldalon kutatja ennek az állításnak az érvényességét a magyar szülők körében, hogy tudja, milyen többségi álláspontot képviseljen, illetve ne hagyja magát belekényszeríteni az oltáskampányba.

Hirdetés
Hirdetés

A közvélemény-kutatás végül valóban megtörtént, négy nap alatt, április 20. és 23. között 6446-an válaszoltak, legnagyobb számban a székely megyékből, de összesen 16 megyéből. A felmérésből pedig az derült ki, hogy a szülők kétharmada elutasítja a gyermek iskolai, non-invazív tesztelését (nyálból), 55%-uk nem tartja fontosnak a pedagógusok oltakozását, csak 12%-uk tenné kötelezővé (bár ez tulajdonképpen egyéni döntés tárgya), a szülők 80%-a gyermeke beoltatását is ellenzi. Ezt az eredményt, álláspontot képviseli tehát a továbbiakban a MSZSZ a minisztériummal való tárgyalás során, közölték annak képviselői a szervezet Facebook-oldalán április 29-én. És itt indult el egy véleménylavina, mely végül meghátrálásra késztette a szülői szervezetet, amelynek érdekképviseleti munkája egyébként üdvözlendő akkor, amikor előzetes konzultáció nélkül átgondolatlan, sőt káros, oktatást érintő intézkedések garmadája születik felső szinten.

Az „idő szorításában” készült közvélemény-kutatás nyilván nem volt reprezentatív annak következtében, hogy csak az interneten, a közösségi oldalon aktív szülők egy részét érte el, illetve az elértek közül sem mindenki tartotta fontosnak a kérdőív kitöltését. Ugyanakkor sokan azért is elhatárolódtak az eredménytől, mert az erősen tudományellenes (hisz nem fogadja el az oltás jogosultságát a betegségmegelőzésben), és rossz fényt vet a magyar szülői társadalomra. Legalább ilyen sokan megkérdőjelezték a Magyar Szülői Szervezet reprezentativitását, megtagadták az általa képviselt álláspontot.

„Felszólítjuk a tanügyminisztert, az egészségügyi minisztert és a kormányt, hogy azonnali hatállyal mentesítse a közoktatást az ilyen belső konfliktusokat gerjesztő helyzetektől! Az alkotmány által biztosított jogok betartásával tegyék lehetővé gyermekeink számára a közoktatást, az abban való részvételt, megteremtve minden szükséges feltételt!” – zárta a vitát április 30-án, egy újabb miniszteri visszakozás apropóján (amikor is Cîmpeanu lemondott a nyáltesztek bevezetéséről) a Magyar Szülők Szövetsége. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások