Felhívás!

Fél lábbal a diktatúrában

Vagy az én fejemben van hiba, vagy a rendszerben, mert bevallom, nem értem. Egy neveletlen, mocskos szájú PSD-s képviselő megsérti a külföldön élő románokat, mire a saját pártja leszidja, lefokozza, kispadra ülteti, a sajtó felmossa vele a padlót. Az államelnök utasítást ad a miniszterelnöknek, hogy 2020-ra Románia PSD-mentes legyen, és síri csend. A közvélemény, a sajtó kajánul pisolyog, Brüsszelnek pedig a legkisebb gondja is nagyobb, minthogy felrezzenjen a hírre.

Előre bocsátom: nem a PSD-t védem, ha a liberálisokról vagy a România Mare pártról lenne szó, ugyanazt mondanám, engem az elvek érdekelnek.

Igaz, Iohannis elnök utólag hozzátette, a PSD államvezetésből való kiiktatására gondolt, de nem egyszer fogalmazott napnál világosabban, miszerint „România fără PSD”. Az Európa Parlamenti választások után azt nyilatkozta, a románok megmutatták, mit akarnak: nem akarnak PSD-t. Nos, nézzük közelebbről. PNL 27, PSD 22 százalékot szerzett, ezért ujjongott az alkotmány szerint semleges államelnök. Csupán három évvel ezelőtt a parlamenti választáson a PSD 45, a PNL 20 százalékot kapott. Mondta akkor, Dragnea vagy Dăncilă, hogy a románok megmutatták, mit akarnak, nem akarják a PNL-t? Dehogy. Örvendtek a győzelemnek, és nekiálltak a kormányzásnak, már amennyire Cotroceni rettentő ura hagyta, mert inkább csak szabotálta minden lépésüket.

De hogy az olvasó megértse, miért tartom borzalmasnak a „PSD-mentes Románia” kifejezést – képzelje el, hogy Angela Merkel utasítást ad kormánya tagjainak: 2020-ra Németország Afd-mentes legyen; Donald Trump célul tűzi ki, Amerika demokrata párt-mentessé váljon. Sikerült elképzelni? Ugye, hogy nem. Mert másnap repültek volna. 

És ha az ország megszabadul a PSD-től (amelynek akárhogy is, még van mintegy 2-3 millió híve), ki következik? A PMP? Az RMDSZ? A zsidók, a balkezesek? És ha a jövő évben esedékes helyhatósági választáson a csökönyös nép mégis itt-ott PSD-s polgármestereket, tanácsosokat választ, mit csinálnak velük? Gettóba zárják, esetleg Szebenben, az elnöki hat lakás valamelyikében kényszerlakhelyesítik őket?

Az EP szégyentelenül a vádlottak padjára állítja Magyarországot és Lengyelországot. Most semmi? Hejj, ébresztő!

Fele sem tréfa, jóemberek.

Zubreczky Antal

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.