Felhívás!

Ovi-, suli elsősegélyprogram

Ovi-, suli elsősegélyprogram Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület 2015-ben alakult, és az évek során komoly közismertségre tett szert, számtalan méretes, de kisebb rendezvényen is jelen volt, mi több, egyre népszerűbb a még 2017-ben útjára indított, és azóta önkéntességen alapuló – a megyei közegészségügyi igazgatósággal partnerségben zajló – óvodai-, iskolai elsősegélyképzése.

Buna Hunor, a Salvatore Egyesület elnöke lapunk kérdéseire kifejtette, hogy már 2015-ben megkezdték az elsősegélynyújtás-oktatást, aztán egy kézdivásárhelyi civil liciten pályáztak, és nyertek 2017-ben, ennek köszönhetően vásároltak a kiképzéseken elengedhetetlen fontosságú céleszközöket, és beindult Kézdivásárhelyen, illetve Felsőháromszéken az óvodákban, iskolákban zajló elsősegélynyújtási képzés.

– Az egyesület nagy álma volt, hogy az egész megyét lefödjük, megtaníthassuk a kicsiknek az alap elsősegélynyújtást. Románia szinten sajnos nagyon kevesen tudnak elsősegélyt nyújtani, pedig az első 2 perc kritikus, a megfelelő beavatkozással a beteg túlélési esélyeit 60-70%-al lehet növelni. Önkéntes alapon 2018-ban Sepsiszentgyörgyön, Baróton folytattuk a kicsik képzését, illetve idén Kovásznán jártunk, és elkezdtük Bodzafordulón is a bemutatókat. Jövőben a kimaradt településeket, főképpen falvakat is sorra járnánk – avatott be a részletekbe Buna Hunor.

Az egyesületi elnök hangsúlyozta, hogy már rövid távon is meglátszik a kicsiknél az eredmény: egy érdekes történetet is megosztott lapunkkal, amelynek főszereplője egy óvodás kisgyermek volt, aki az elsősegélykurzus után otthon arra ébredt, hogy édesapja orra vérzik.

– Az édesanya rászólt az apukára, hogy feküdjön le, hajtsa hátra a fejét, erre a kicsi kijavította a szüleit, hogy ő azt tanulta, hogy ilyenkor be kell fogni az orrot, és előre kell hajolni, így hamarabb, hatékonyabban eláll a vérzés – mesélte lelkesen Buna.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.