Felhívás!

Fegyverszünetesdi

Ki lehet facsarni a zsebkendőmet, annyira meghat a Bukarestben ténykedő jótevőink ajkairól kórusban felröppenő fohász: légyen már fegyverszünet! Kijelölt miniszterelnök, a Román Liberális Párt karjaikat tárják az ambróziaillatú békeistennő felé. A PSD tihanyi ekhóként ismételi a felhívást. Az RMDSZ? Csak nem maradnak ki a fiúk! Béke mindenkivel, mi majd maradunk a bunyó győztesével. Felemelő. Hogy nem jutott eszükbe eddig, mielőtt a hullaházak degeszre tömődnek az eltemetetlen koronavírusosokkal?

De mi is az a fegyverszünet? Béke? Na, ne vicceljünk. Olyan, mint a bokszmérkőzésen az egyperces pihenő. Erőgyűjtés a további püföléshez. A modern idők első feljegyzett fegyverszünete majdnem hatszáz éves. Meghala a dán király, és felmerüle a nagy kérdés, ki légyen az utódja? Két fia mi mást tehetett, mint testvérharcba kezdett a trónért, de az előző királynak is eszébe jut, megpróbálná még egyszer. Csihi-puhi stb. Mondaná az ember, az ő dolguk. Ám dehogyis. Az oldenburgi gróf (ez Németországban leledzik) beleszólt a vitába. A svédek dettó, Lübeck kereskedőváros ugyancsak, én támogatlak téged, ha te nekem fizetsz magas erkölcsi alapon. Embargó, fenyegetés miegymás, míg 1537-ben megszületik a kopenhágai fegyverszünet. Aztán jöttek az újabb háborúk.

Szóval a dánok meg svédek háborúzgattak a németekkel? Megáll az ész! Bizony, bizony.

A Hamletben a király úgy akar megszabadulni Hamlettől, hogy Angliába küldi. Milyen ürüggyel? Hogy „sürgettesse az esedékes adót”. Igen, volt idő, amikor az angolok, illetve az Angliában élő népek rettegtek a dánok őseitől, és adót fizettek nekik, hogy legalább életben maradhassanak. Persze ez régebb volt, a 11. század környékén, Shakespeare nem sokat törődik a történelmi pontossággal, Hamlet Wittenbergben diákoskodik, márpedig az ottani egyetemet 1502-ben alapították.

De képzeljük ma el Boris Johnsont amint sarcot küld az apró Dániába. Változnak az idők, ugye? És milyen boldogok vagyunk, mert mai felvilágosult Európánkban senki nem szól bele egy kis ország választásába. Nem fenyegetnek gazdasági szankciókkal, és az adott szó megtartatik.

Hogyan látom a mostani bukaresti esedékes fegyverszünetet? A verekedés akkor fog csitulni, amikor egy-két békealáírót hordágyon visznek el. Sebaj, helyrejönnek. Kórházaink haldoklói kevésbé szerencsések.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.