Felhívás!

Élvonal

Egyik ismerősöm a magyar–francia 1–1 után azt írta, hogy meggyőződése szerint a magyar futball visszakerülni látszik a világ élvonalába. Bár így történne, ám egy viszonylag jól végigküzdött 90 perc még nem jelentheti ezt. A futballban is, mint megannyi másban, eredmények csak kitartó munka után érhetőek el, a futballistát nevelni, ápolni kell – talán ez a nyitja mindennek, de ki tudja, mi minden van még a háttérben. Egy másik ismerősöm a német–portugál meccs után a német himnusz közismert soraival tette közzé meggyőződését, miszerint Deutschland über alles, s ez így is van.

A német futball a világ élvonalához tartozik, de valljuk be, a németek nem csak a labdarúgásban törtek előre. Ott is tulajdonképpen csak 1954-ben, amikor épp a magyarok ellen sikerült világbajnoki döntőt nyerniük. Sokan vallják, hogy a német gazdasági csoda épp ennek a világbajnoki győzelemnek betudhatóan kezdődött, persze, lehet, csak mi képzeljük így. De egy biztos, egy ország gazdasági helyzete és a futball között valamilyen összefüggésnek kell lennie, másképp miért a csudának lennének mind olyan erősek a nyugat-európai csapatok? Nem tudni pontosan, a gazdaság lendíti a futballt is, vagy épp ellenkezőleg, a futball lendíti a gazdaságot, esetleg sarkallja eredményesebb munkára az ország dolgozó népét…

Bárhogy is legyen, a foci ma meghatározó szerepet tölt be bármely nép életében, a labdarúgó-válogatott sikere pedig mindenki sikere. Mint valami csoda.

1902-es debütálása óta a magyar válogatott számtalan alkalommal szerzett felejthetetlen 90 percet a világban szétszórtan élő 15 millió magyarnak, de a legnagyobb sikerek időszakát sajnos lassan már belepi az idő homálya, olyan régen estek meg. De a remény ismételten megcsillan egy-egy nagyobb Európa-bajnoki vagy világbajnoki meccs alkalmával, hogy hátha-hátha, mégis…

Most ismételten a remény új kapuja előtt állunk labdarúgó-válogatottunkkal egyetemben, és képzeletben morfondírozunk: mi lenne, ha… Mi lenne, ha tényleg igaza lenne ismerősömnek, és a világ élvonalába kerülne ismét a nemzeti csapat? Vajon milyen hozadéka lenne ennek mindennapi életünkre nézve?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.