Felhívás!

Diszkótunning a kórházon

Már megint ezek a marketingesek! Tanácstalan vagyok, nem tudom eldönteni, megéri-e felháborodni a sepsiszentgyörgyi megyei kórház közösségi oldalán megjelentetett tájékoztató jellegű zenés-táncos kampányfilmen. Vagy inkább mély főhajtással kellene tisztelegni a kreatív szakma e legújabb remekműve előtt.
Ezért előbb szorítsuk homlokunkat az objektivitás hideg falához, és soroljuk a tényeket. Szóval a kisfilm amolyan tájékoztató, felvilágosító és népnevelő célzattal készült a megyei kórház, a városi Tanulók Palotájának tánccsoportja és egy filmkészítő cég együttműködésében. Tehát közpénzből közügynek. És valóban fontos üzenetet fogalmaz meg. Arra kívánja felhívni a kedves nézők figyelmét, hogy mossanak kezet, mert az akár az éle­tüket is megmentheti. Célját elérte, hiszen a filmre egy nap alatt vagy 45 ezren kattintottak rá – a közösségi oldalak és néhány hírportál jóvoltából.
Idáig az empíria. És akkor nézzük, hol a hiba a háromszékiek agyából kipattant népszerű közegészségügyi marketingben. Az első meghökkentő dolog az, ahogyan a nemes üzenetet megkoreografálták: a betegnek és orvosnak öltözött fiúk és lányok különböző alakzatokba felfejlődve, életerős, ritmikus testmozgással tolják a dolce vitát a szentgyörgyi kórház egyik zsír új kezelőjében. Ki is derül, hogy miért, hiszen tekintettel a nevelői szándékra – a vidám fenékrázás közben a kézmosás mozdulatait mímelik. Többször is!
De az már kínos, hogy mindezt a háromszéki egészségügy valóságát teljesen félreértő popzenei kép- és szövegvilágba helyezik. Nem mintha zokon venném, ha ilyen vidám hangulat lenne az istápolókban, de para­frazálva: a „nyalják ki a fenekem, mert én milliomos vagyok”-életérzés egyelőre még csak a minisztériumokban honos, a rendelőkben többnyire még ismeretlen (szerencsére). Ízlés kérdése, és bár értve a jó szándékot, ez a kontraszt teljesen félreviszi, groteszkké torzítja a mondandót.
A legvisszataszítóbb ebben a marketingfogásban az, hogy azt sugallják, mintha az országos és helyi betegellátás állati nagy buli lenne, és a mindennapokban az életed csak egy kézmosáson, és nem a szolgáltatás krónikus hiányosságain múlna. Persze, erre már nehezebb rázni a popót. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. május 11., 7:16
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Amint onnek az a celja,hogy elolvassak irasat, a kisfilmnek az,hogy felhivja a figyelmet egy nagyon fontos problemara. Szerintem sikerult Onnek is, a filmnek is. Mindenki elegedett lehet, en is, mint fogyaszto, az vagyok.

 • User
  Dátum: 2018. május 11., 8:21
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Kedves Pozsony Úr .Ugy gondolom a cikk amit irt telejesen fölösleges és rosszindulatú vélemény !Na de hat valaki önre is kell figyeljen….maskepp senki se olvassa el a cikket csak ha ilyen jellegű ! Mások munkáját kritizálja ….. és evvel saját magát minősíti !En meg nem halottam az ön véleményéről de ezután el sem olvasom!

 • User
  Dátum: 2018. május 11., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Két dolog:
  1. A zenei választás tényleg melléfogás. “Shake that ass” stb.
  2. A szerkesztő úr mutasson a közelben egy közkórházat, amelynek ilyen műtője (nem kezelő!) van. Tudja, az nem magától lett, sőt nem is úgy, hogy a pénz besétált és vakolni kezdett.

 • User
  Dátum: 2018. május 11., 11:22
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Pozsony úr netán azt gondolta, hogy a napokban, amikor robbanásig feszült a hangulat az egészségügyben néhány felelőtlen idióta politikus miatt, ezt nem kéne egy kórházban leforgatott seggrázós buli filmjével fűszerezni..,

 • User
  Dátum: 2018. május 11., 11:08
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Persze, nagyon fontos a vakolat egy kórházban! S az sem lenne baj, ha kerülne hatóanyag a laborban, és 40 évnyi tb-fizetés után nem küldene az állam magánklinikára analízisekért. Mert “elfogyott a keret”

 • User
  Dátum: 2018. május 11., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Igaza van Pozsony urnak. Felhaborito a kisfilm.Mi a mondanivaloja ennek az egesz cirkusznak. Figyelmezteti a dokikat hogy ajanlott kezet mosni mutet elott?? Parodizal gusztustalanul. Kar volt ennyi jokedvet beleeroltetni a kisfilmbe, Inkabb elszomorito mint nevelo hatasu. Valami idegbeteg agyszulemenye lehet. Ajanlom kezeltesse magat. A” tancosok” meg gyakoroljanak mert ez a bohockodas netovabbja. A vegkonkluzio: igy NE!!!