Felhívás!

Bruce, a zakkant banya

Hétfőn 18 év alattiak nemátalakító kezelését és műtéteit tiltotta be törvénnyel Arkansas, legelső államként a szövetségiek közül, kiváltva ezzel a nemátalakító üzletben utazó orvosok, pszichiáterek és nem utolsó sorban a pubertásblokkolók, hormonkészítmények gyártóinak és forgalmazóinak jogos felháborodását. A legszebb nyilatkozat az American Civil Liberties Union polgárjogi szervezet részéről született, akik kertelés nélkül kimondták, hogy „a döntés családokat, orvosokat, üzleteket fog elüldözni” az államból, idézte őket a BBC, de mindez „szörnyű és szívszorító üzenetet” (terrible and heart-breaking message) küld a transznemű fiataloknak, akik „félve figyelnek.”

Mindez abban az Egyesült Államokban történik, ahol Reagan bölcsességének köszönhetően 21 év alattiaknak nem lehet alkoholt eladni, miközben 1971 óta a 18 évesek is besorozhatók katonának, egyidőben azzal, hogy szavazati jogot is kaptak. Simán lelőhették őket Vietnámban, de Reagan úgy gondolta, országúton ittasan, fiatalon meghalni értelmetlen.

Mi történt azóta vajon abban az országban, ahol 20 évesen nem vásárolhatsz egy üveg sört, de 15 évesen lenyiszáltathatod a melleidet vagy péniszedet, és rendelhetsz egy olyan hormonkezelést, amitől valamilyen izé lesz belőled?

Van erről egy személyes történetem. Valamikor a múlt század hetvenes éveiben, amikor édesapám szelíden elterelt a focipályáról (ő már látott focistát, akinek véget ért a karrierje), kézilabdázás mellett az Olt Textil salak futópályáján gyilkoltuk magunkat futóedzéseken, és a bemelegítések 4-6 darab négyszázasa után csak az tartotta bennünk a lelket, hogy Bruce is megcsinálta, egyedül.
Bruce Jenner olimpiai bajnok tízpróbás volt, ifjúkorunk abszolút sztárja, aki a sportok királynőjének legkeményebb számában jeleskedett, ő volt a klasszikus görög hős 20. századi megtestesítője, igazi férfi. Később játszott az NBA-ben, volt autóversenyző is, lett három feleségétől hat gyermeke. Aztán 65 évesen lenyiszáltatta férfiúi ékességeit, hormonkezeléseket kapott, és ma egy 71 éves, 188 cm magas vénasszonyszerűség; Caitlyn Jenner néven él, akivel nem szeretnék találkozni a lépcsőházban.
A sors fintora: pár órával azután, hogy ezt leírtam, jelentette a latimes.com, hogy kormányzónak indul Kaliforniában…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.