Felhívás!

Az alfák ideje

A Dăncilă-kormány bukásával polarizáció kezdődik a politikában, s még a legkiszámíthatatlanabbnak tűnő körülmények között is kerül egy másik csapat, amelyik hasznot remél. A küzdő feleket egyetlen dolog nem érdekli: a román társadalom, a polgárok sorsa, mert az egy másik történet – szokták mondani a politikusok.

Nincs még friss információ, de az biztosnak látszik, hogy nem a PSD-vezérkar, vagy Dăncilă döntött a törölköző bedobásáról, ezt mutatja a szavazatok aránya (elvileg egyik félnek sem volt meg a többsége a szavazás előtt), és a „bárók” amúgy sem engedték volna el a gyeplőt fél évvel a helyhatósági választások előtt. Egyetlen józan magyarázat az lehet, hogy hátul a félhomályban már megköttetett néhány üzlet, és az sem kizárt, hogy előállnak egy olyan, újnak nevezett alakulattal, amelyik parlamenti frakciót alakít úgy, hogy soha egy román polgár nem adta rá a voksát (volt már ilyen, belügyérek kutyulták össze a haza haladásáért, UNPR névre hallgatott).

Egy biztos, egyenruhájukat soha fel nem öltő, könyörtelen stratégák készítettek erre forgatókönyveket, egy olyan mesterlövész biztonságával, aki a célkeresztben csak a hatalmat látja.

Kelemen Hunor nyilatkozatából kiolvasható, nem zárja ki, hogy az államfő megpróbálhatja kihasználni saját javára a helyzetet, és az egész médiát, meg vele az országot felkavaró taktikai lépésekre készülhet. Ezzel nincs egyedül, a politikában még nyeretlen Dan Barna USR-elnök is felforgatná a hídlást, előrehozott választásokról beszél, a „medvegyáros” Dacian Cioloş ugyancsak.

Az RMDSZ-vezér szerepe felértékelődött ebben a helyzetben, ő az, akit a román média és a politika tárgyalófélnek tekint, az ő feladata egyrészt, hogy a magyarság számára fontos követelésekről következetesen tájékoztassa őket: oktatás, infrastruktúra, egészségügyi ellátás, regionális támogatások tisztességes szétosztása kezdetnek, egyelőre. Másrészt legfőbb ideje haza is üzennie: a harcokat a román politikusokkal kell megvívni, s erre a 2016-ban szavazó magyarok voksainak 88 százalékát kiérdemlő RMDSZ szerzett legitimációt, tüsténkedő ellenzékük meg hiába kiabál a sajtóban a kizárólag magyar füleknek, attól a román politika nem változik – meg se hallják. Igen, egyértelműen jelezni kell, hogy ki itt a tárgyaló fél, aki rendet teremt a saját portáján.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.