Felhívás!

A kórházi ellátás jobbá tétele közös cél

Tisztelt K. N. és Sz. B., illetve Karácsony Noémi és Mihály Beáta ( a neveket én magam derítettem ki)! A Székely Hírmondó november 13-i számában megjelentetett, Megalázzák a kismamákat című, drámai hangvételű levelükkel kapcsolatosan megjegyezném, nem etikus az, hogy egy-két dolgozó helyett egy egész intézményt vádolnak. Sértő a becsületesen dolgozó káderekre nézve, akikből nem is kevés van intézményünkben.

Jobban tennék, ha segítenének a kórház vezetőségének az ilyen esetek megszűntetésében azzal, hogy reklamációjukat, teljes névvel felvállalva, konkrétan leírnák/elmondanák a nem megfelelő és számunkra sem elfogadott magatartást tanúsító kórházi személyek nevét. Így ténylegesen felelősségre lehetne vonni azokat. Másrészt a beteg írásban is értesítheti a kórház vezetőséget a negatív tapasztalatáról, erre a célra minden osztályon panaszosláda található. Úgy gondoljuk, a dolgok jobbá tételének az útja semmiképpen nem a sajtóban való pellengérezés.

Úgy tűnik, az Önök ismeretei az újszülött anyatejes táplálására való szoktatásáról, az előtej fontosságáról az újszülött immunológiai rendszerében, a szoptatás szerepéről a tejelválasztás megindulásában, a hozzátáplálásról, illetve a mesterséges táplálásról ugyancsak hiányosak.

Dr. Kelemen András szülész nőgyógyász főorvos, a kézdivásárhelyi kórház sajtóreferense

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 15., 10:20
  ÉRTÉKELÉS: 43

  Tisztelt Kelemen András főorvos úr, alias Poirot! Örülök, hogy ennyire magas szintre fejlesztette nyomozói képességét, sikerült kiderítenie két betege kilétét, már csak remélni merem, hogy hasonló hatékonysággal járt el az osztályon dolgozókkal tekintetben is, és perzsára hívta a modortalan, nem ápolókhoz méltóan viselkedő személyzetet is.
  Az etikát emlegeti, de kiírja az újságba a panaszos kismamák nevét. Végül is mit bizonyított vele? Hogy létező személyek, nem kamu, álnéven írott olvasói levél volt? Megfélemlítési módszernek beválhat, hogy lám, hiába akartok rosszat írni rólunk, kórházról, mert mi úgy is megtudjuk, kik vagytok, s akkor majd jól rátok húzzuk a vizes lepedőt. A kismamák névtelenségbe burkolódzása érthető, főleg az Ön reakciói után. Szegények, ne add Isten, hogy vissza kelljen valamiért menejenk az intézetbe, mert akkor biztos hallgathatják a további csípős, kioktató, korántsem kedves szavakat…
  Én is úgy gondolom, hogy a dolgok jobbá télének az útja nem ez volna, az Ön helyében én azzal kezdtem volna a levelem, hogy elnézést kérek a kismamáktól, nemcsak a két levélírótól, hanem a sok többitől is, aki gondolom nem ok nélkül árasztotta el a Székely Hírmondó üzenőfalát hasonló élményeivel és panaszával… Elnézést kértem volna minden betegtől, aki úgy érezte, megalázták, rosszul bántak vele, holott a kórházban elsősorban mindenki segítségre szorul, gyámolításra.
  A bocsánatkérés után ígéretet tettem volna arra, hogy kivizsgálom az ügyet, és mindent megteszek, hogy hasonló eset ne forduljon elő, ezzel megtiszteltem volna azon kollégáimat is, akik hivatásszerűen dolgoznak, akik úgy mennek be az intézménybe minden nap, hogy tudják az emberek megsegítése a feladatok, erre esküdtek fel.
  Ezt írtam volna, és nem lebunkóztam volna a kismamákat, hogy semmit sem tudnak a szoptatásról.
  Kelemen András, nem doktor, Kézdivásárhely

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 12:49
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Ha egyetlen dolgozó csúnyán bánik az emberekkel, az is az intézményt jellemzi. A név kiírása és a válasz pedig … szintén az intézményt jellemzi. Ha ennyi ember panaszkodik, akkor olyan nincs, hogy ezt ne lehessen a helyszínen észrevenni.

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Az a baj, hogy még mindig “káderekről” beszél, Dr. úr… Na pont velük van baj, akik 20 éve ott vannak, és nulla lelkiismeret nélkül vivjak a szélmalom harcokat… 2 gyerek édesanyja vagyok, hasonló szuleselmenyekkel, és szoptatási tanácsadással, ahogy a kiderített nevű “fekete bárányok”. Mi több masodikszor vip szobában, mégsem menekültem a gúnyos megjegyzésektol, pedig volt rokon, barát, jó ismeros, Milka csoki, jager és Jack Daniels a dokiknak, sőt boríték is járt a fajdalomert cserébe … Nem nem mindenki volt paraszt, de az a ket- harom “kader” ahogy ön fogalmazott, mindenki tevekenyseget megpecseteli sajnos…

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Tisztelt Igazgató Úr!

  Szerintem nem volt olyan nehéz a neveket kideríteni ha már Ön az intézmény vezetője! Elsősorban végig kellett volna olvasnia azt a több tucat kismama véleményét is , akik a cikk alá leírták tapasztulatukat és akkor nyugodtan be lehet ismerni, hogy nem két három ilyen nővérről van szó. Inkább úgy mondanám velem egy évvel ezelőtt összesen 6 nap alatt két személy beszélt normális hangnemben. Igérem a következő gyermekem szülésekor direkt Önhöz jövök majd amikor már 2 órája ordít a gyermekem és a mellemből nem jön semmi, a drága alkalmazottak pedig tejpor helyett felvilágosítnak hogy nem próbálkozok eleget. Meg sem fogok állni az Ön ajtajáig és akkor kiváncsi leszek mi fog változni…ez évek óta így megy és senki nem tesz semmit. Nem kellett volna a kismamákat “lebutázni” csak azért mert leírták őszintén azt amit a nők 90 % a tapasztal.

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 14:31
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Tapsra melto az igazgatoi magatartas.Mit is var el az ember ha maga egy intezmeny vezetoje ilyen magatartast bizonyit. Meg ertem ha csak az a ket ember lettvolna nekativ elmennyekkel de itt nem ugy nez ki.Altalaba igy van az a rosz aki szolni mer de vegre valaki kimerte nyilvanitani tapasztalatait. Most azt kellene hogy ki irni azon dolgozok nevet teljesen akik nyomast gyakorolna a betegekre jelen esetbe anyukakra. De ez nem elso es masadik eset. S ha az igazgato ur ennyire ert a nyomozashoz hatha kideriti azt is , hogy melyik kedves osztalyon dolgozo tudott igy hatni a ket holgyre.

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 15:03
  ÉRTÉKELÉS: 7

  ,,Ugy tunik az onok ismeretei……..Hmmm hat igen megint ala becsulik magyarazkodhat itt igazgato apolo akarki itt a sorokbol olvasni lehet hogy mennyire lekezeloek..

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 15:25
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Onok meg jobban tennek ha azon lennenek hogy ne csak alitolagos segitseget nyutsanak mert egy szep szo semmibe nem kerul. 6honapja szultem de akarhanyszor az osztalyra kellet menjek szopiztatni vagy a ,,kedves aszisztens,, cigarettazott a teraszon vagy ep kaveztak en meg vartam ,hogy a babam meg etethesem szerencses helyzet volt ha nem teritettek meg

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 15:12
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Amig a wc-t abba a ruhaba mossak fel amibe a babakhoz bemennek addig nem kell szolni semmit sem az intezmenyrol sem senkirol.Most jonnek azzal , hogy mennyire fontos az elotej fontos persze de lehet szepen is banni az emberrel!!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 19:48
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Kedves intezmeny vezeto(k) neha jo lenne az osztalyra latogatni ki kerni a betegek velemenyet. Nem ertem mit keres az ujszulott osztalyon a kedves alkalmazott 10 es annyi eves gyereke ez nem napkozi se nem ovoda. Azt nem veszik eszre.Az uj szulott osztalyon nincs mit keressen kulso szemely

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 21:33
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Kedves Doktor Ur. Tud on a GDPR torvenyrol? Csak mellesleg szolnek, hogy On ezt megsertette, mivel kiirta nyilvanosan a 2 anyuka teljes nevet. Szerintem surgosen kellene intezkedjen, mert ez komoly penzbirsaggal jarhat…ha netalantan valaki feljelentene emiatt. Az oldalt mentettem igy ahogy most van, hogy maradjon meg az utokornak. Ilyen hozzaallas mellett el kellene gondolkodni az esetleges lemondasrol, jobb helyeken ilyen incidens utan meg a doktori karrier is serulni szokott…

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 22:08
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Sajnos nekem is rossz tapasztalatom volt 7 évvel ezelőtt fiatal anyuka voltam és persze az első gyermekem be rakták a szobába a gyerek üvöltőt egész éjjel és ha szóltam vagy csengettem rám szóltak hogy ettessem meg a gyereket és ne őket hívogassam hollót azt sem tudtam mit kell csinálni egy kis jó tanácsot el vár ilyenkor az ember és egy kis szép mondatot de a pénzt és az ajándékot el várják

 • User
  Dátum: 2019. november 16., 8:58
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Kedves Karácsony Noémi és Mihály Beáta nagyon sajnalom mi onokkel tortent. Ahogy koraban is javasolta vki pereljek be a nyomozo urat es a korhazat is a gdpr adatk miatt. A magatartartsuk felhaborito, szmelyes adatokat osztott eg a nagynyilvanosaggal es orvosi titoktartast bontot. 100 ezer euros nagysagrendu ilyen esetben a perelhet oszeg tanuljanak. A kioktato stilus felhaborito , ahelyet hogy azt nyomozta volna ki hogy ki a nover (nagyon jol tudjak) onoket hibaztatja. Nincs mit keressen a korhazban mar reg nem volna!!!!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 16., 18:18
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha ennyi ember beír, akkor nem lenne ideje 1 kivizsgálásnak?!😤
  Ha tud írni vki, ha nem ha 1X fizetős ” vendég” kapjon tisztességes ellátást! Ha sumákol és nem fizet szintén kapjon tisztességes ellátást/ kivizsgálást, de a számlát kapja meg és fizessen! Ha nem csak sűrgösségi ellátást kapjon! Aki dolgozik és fizet, v a nyugdíjjas tűri a megaláztatást 1-1 sereg cigány részéről! ENNEK LEGYEN VÉGE!!!😤😤😤 Sok olyan dokival és asszisztenssel gazdagították az alkalmazottak számát akik sztem érettségin nem írnák meg az 5 öst anatómiából! Ha nincs igazam köpjön le Dr Úr! Ip cím a szerkesztőségben…..😎

 • User
  Dátum: 2019. november 16., 19:37
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A főorvos úr játszotta a kezükre, perelhetnek akkor is, ha igazat mondtak, akkor is, ha csak kitalálták magukat: A főorvos úrnak Megvan a kilövési engedélye. Csakhogy ő van a célgömbben.

 • User
  Dátum: 2019. november 17., 16:25
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Felkérjük a doktor urat, hogy következő nyílt levelében magyarázza meg, milyen jogon hozta nyilvánosságra két betege nevét, ha ők a panaszukat nem akarták névvel vállalni.
  Továbbá azt is magayrázza meg, hogy miért baj az, ha valamelyik beteg a sajtóhoz fordul a panaszával? Hát nem pont arra való a sajtó, hogy az ilyen dolgok nyilvánosságra kerüljenek? Ugyanitt kérjük nyilvánosságra hozni a belső vizsgálat eredményét is, szintén kiírva a hibázó nővérek neveit!

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 10:06
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A főorvos kellene tudja, hogy mi történik az osztályon. Ő is ott dolgozik, nem? Feltételezem, hogy se nem süket, se nem vak. Ha nincs tudomása arról, ami ott van, akkor nem is ő a megfelelő személy a főorvos beosztása.

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 11:32
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Én az első gyerekemnél adtam egy csokoládét, a másodiknál nem adtam semmit és nem azért mert sérelem ért hanem mert én sem kapok a fizetesemen kívül ajándékokat az ugyfelektől akárhogyan végzem a munkám. Gondolom senki nem tart pisztolyt a kismamák homlokához, hogy halmozzák el a kórház dolgozóit hanem egyszerűen ez van bele nevelve a társadalomba és igen hibásan. Hiszem, hogy vannak a kórháznak olyan dolgozói akiknek a magatartásuk hagy kívánni valót maga után de hiszem azt is, hogy ennyire nem szörnyű a helyzet (tapasztalat). Első gyerekemnél lehangolt voltam, fájt mindenem és nem tudtam mit kezdeni az új helyzettel de tudom, hogy ez az állapot akkor is fenn állt volna ha a világ legmodernebb intézményében hozom világra a gyermekem mert ez belőlem fakadt és a tapasztalatlanságomból. Így utólag vissza gondolva csoda, hogy haza engedték velem a gyereket annyira bizonytalan voltam habár mindent meg tettem, hogy kellően gondoskodjak a gyerekemről. Igen nem helyénvaló ha az alkalmazott be viszi a gyerekét és az sem helyénvaló ha valaki mèrhetetlenűl bunkó. Viszont ha pátyolgatásra vágyunk arra ott a család vagy netán egy pszichológus.

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 11:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Túl van tárgyalva már ez a téma. Kedves anyukák, ne legyetek olyan érzékenyek! Mindenki azért van ott, hogy segítsen! Feltételezem, hogy azok az anyukák akik kifejezték több ízben is felháborodásukat, nem is szoptatnak. Nem szabad általánosítani, én csak pozitív élményekkel távoztam a kórházból. Felkell nőni, elkell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák!

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 18:03
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Itt mindenkinek igaza van. De az én álláspontom a következő. Én is voltam gyermekeimmel a gyerek osztályon és a fiatal nővérkéknek akkora volt a műkörmük hogy a lányomnak alig tudtak kanőt tenni. A tűt szó szerint nem tudták megfogni. De az ember jobb ha hallgat.
  Viszont az ijdonsült anyukákról is lenne par szavam.
  Pár évvel ezelőtt még nem volt ennyi császármetszészes szülés mint manapság. Az újdonsült anyukák és apukák inkább fizetnek borsós összegeket minthogy végig csináljak a szülés örömeit. Na és ha vajjudunk. Ez ezzel jár. Már ott tartunk hogy a gyerek nem akkor születik amikor kész van rá hanem amikor apa és anya eldönti. Erre az anyaságra készülni kell. Anyáink is szültek minket. Ha a gyerek beteg majd másra bízzák csak azért mert nincsenek felkészülve a szülők. Minden betegséget kitalálnak csak szülni ne kelljen. Alig 6 hetes a magzat és már tudják mikor lesz a császár. Ez a szörnyű. Az anyukák ha előre vagy másodszorra szül tudnia kell hogy már vajúdás közbe beindul a tejtermelés, de ha a test nem kapja meg a megfelelő ingereket mit várunk. Ezt azért minden kismamának kellene tudnia. Az újszülött születés közbe gyűjti be az élethez szükséges immunitás a szülőcsatornábol, es az elsö érintkezése nem az orvos fejlesztésűje kellene legyen. Es ha sok anyuka ugy érzi hogy kínozzák azzal hogy kell szoptassanak hát részvétem nekük. És ha úgy érzik hogy fizettek a kórháznak a császár metszésért és királyi elbánásba részesülnek akkor inkább magán klinikát válasszanak.
  U. I. Azért valóban sokszor a nővérek körmére kellene nézni. Borzasztó nagy az egojuk és hülyének nézik az embert.
  Ja és a boríték és az ajándékok. Kik is szoktatták rá az orvosokat és az ápolókat. A dolgukat minden képpen el kell látniuk. Köszönöm a figyelmet.

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 21:02
  ÉRTÉKELÉS: 0

  De ha ilyen okos vagy és tudod hogy kell csinálni mért nem vállalsz felelősséget és mutatnád meg hogy kell csinálni lehet szidni mindenki de amikor a baj van és megmentik a beteget akkor nem pofázol lehet szidni az doktort a nővérét névtelenül