Felhívás!

A humornak nem szabad meghalnia!

Túl sokat nem tudunk Sas Józsefről. Most, hogy 82 éves korában elhunyt (1939. január 3. – 2021. január 17.), sokan feltették, felteszik a kérdést a közösségi médiában is: hogyan tovább magyar humor, hogyan tovább politikai kabaré?

Legközelebbi munkatársa, pályatársa, Beregi Péter azzal nyugtat, hogy ugyan eltávozott a politikai kabaré nagymestere, de ennek élnie kell tovább, a múlt század elején felfutott, és mindig lényeges szerepet vállaló sajátos magyar humornak nem szabad kilépnie életünkből, hisz annak idején olyan iskolát teremtettek a viccműfaj művelői, amellyel meghódították nem csupán a magyarok szívét, de elvitték Amerikába is ennek a hihetetlenül népszerű műsorfajtának a hírét, hatását.

Sokan vallják, talán még többen leírták, hogy a nevettetésnél nincs erősebb fegyvere a nevelésnek, bizony sok keserűséget feloldottak, „megédesítettek” a humoros történetek, jelenetek. A magyar Sajó és Hacsek ismertté vált a világon, s immár hosszú évek óta két ragyogó humorista bizonyította, hogy nem csupán az újszülötteknek lehet eladni a megrozsdásodott vicceket, de szívesen veszik az emberek mindenkor, ha már jól bejáratott jelenetekkel is bűvölik a művészek.

Hofi elhunyta után legtöbben leírták a politikai töltetű humort, azt hitték, nem lesz, nem tud folytatása lenni. Persze, nekünk, erdélyieknek minden szilveszteri rádiókabaré kitörölhetetlen emlékké erősödött, s a mindenkori hatalom bölcsességén múlik, hogy miképpen viszonyul a soros politikai csínyek kifigurázásához. Annak idején egyik legkeményebb elszólása az volt Hofinak, amikor a rossz kerékpár legfőbb hibájáért a kormány vörös színét okolta. Azt már nem hallottuk, hogy ezért rótták-e meg, de az biztos, itthon is elkeserítette a rádióhallgatókat a művész halála.

Így vagyunk Sas József elhunytával is. Bár aránylag ritkán, de ha a televízió képernyőjén megjelent az ő színháza, nem csavartuk tovább a keresőt. Vérbő politikai kabaré nőtt fel az ő vezényletével, s művésztársa megnyugtatott, ennek a színházi műfajnak élnie kell tovább, mert a humor nem halhat meg. És támad majd új Sajó, aki Hacsek oldalán vigyáz humorkészletünk kiapadhatatlanságának megóvására.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások