Felhívás!

Újjászületik a rockopera

Újjászületik a rockopera Kultúra

Rendkívüli sajtóértekezleten mutatkozott be szerdán este az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció alkotócsapata, szereplőgárdája, zenekara és támogatói köre. A próbák egy éve kezdődtek, az egyénieket csoportos felkészülés követte, de csapatépítő rendezvényen is részt vettek a színészek, énekesek, zenészek. A produkciót a tervek szerint augusztus 20-án mutatják be Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában.

Szűk körben mutatkozott be a csapat, azok, akik a nagyprodukción dolgoznak táncosként, énekesként, színészként, zenészként vagy a háttérben. A rendezvény megalkotóit számos emléke fűzi az István, a király rockoperához, van, aki az 1983-as ősbemutatón is dolgozott, míg másoknak a 2003-as csíksomlyói esemény a legemlékezetesebb.

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere történelminek nevezte a pillanatot, hogy a rockoperát Erdélyben viszik színpadra erdélyi alkotók. Mint mondta, számára egyértelmű volt mindig, hogy amennyiben egyszer lesz Erdélyben István, a király, akkor annak Szentgyörgyhöz köze lesz. „És ez így is történt, voltak, vannak olyan őrültek, félőrültek, akik megálmodták ezt és kivitelezik” – mondta a polgármester. Antal Árpád azt is kiemelte: a mű most is és száz év múlva is üzenettel bír, ugyanakkor egy érdekes tényt is közölt: míg Erdélyben a fiatalok nagy része Koppány akart lenni, addig Magyarországon István. Hogy ez továbbra is így van-e, és mi ennek az oka, azt egy felméréssel derítenék ki.

A polgármester bejelentése után, miszerint augusztus 20-án tartják az előadás bemutatóját a Sepsi Arénában, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke szólalt fel, aki támogatásáról biztosította az alkotókat, és korszakalkotó kezdeményezésnek nevezte a szervezők bátor lépését.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere azzal kezdte beszédét, hogy ő sem István, sem Koppány nem szeretett volna lenni, viszont néptáncosként szerepelt már ilyen nagy produkcióban, de egyik sem volt az István, a királyhoz fogható.

Az alkotói csapatot, színészeket és énekeseket Dancs Zsolt, a rockopera székelyföldi producere mutatta be, kiemelve, hogy az, ami megvalósulni látszik, Szilágyi Zsolt Herbert ötletének köszönhető. Az előkészületekről elárulta: a későbbiekben csatlakozik a produkcióhoz egy 150 tagú kórus, a 60 tagú táncegyüttes, valamint statiszták és közreműködők. Az augusztusra tervezett négy előadáson a rockzenekar élőben zenél, és rajtuk kívül lesz még egy 35 tagú szimfonikus zenekar is.

A sajtótájékoztatóba online bekapcsolódott a rockopera két eredeti szerzője, Bródy János és Szörényi Levente is. Bródy János hangsúlyozta: Erdély megérdemelte, hogy újjászülessen ez a mű, és izgalommal várja az eredményt, ami hasonló érzéseket vált ki, mint a csíksomlyói előadás. Szörényi Levente szintén a 2003-ban bemutatott darabhoz hasonlította az új produkciót, amely most is megdobogtatja a szerző szívét.

Az előadás rendező-koreográfusa, Orza Călin szintén személyes gondolatokat osztott meg, felidézve, hogy tinédzserként az összes lemezt beáldozták az István, a királyért, és óriási lépés volt Csíksomlyó, mert ott nem csak a hegyoldal lett tele, hanem a szívünk, a lelkünk is – fogalmazott.

– Aztán jött a telefon Szilágyi Zsolt Herberttől, hogy nekünk ezt itt, székelyföldi produkcióként kell megcsinálni. Csak annyit mondtam neki: te őrült vagy! Aztán eltöltöttünk együtt három olyan napot, amelyek feljogosítanak engem arra, hogy reménységgel mondjam ki, hogy ez az előadás augusztus 20-án egy nagyszerű ünnepben fog csúcsosodni – emelte ki a rendező.

Érdekesség, hogy a darabot dupla, illetve tripla szereposztással játsszák majd, így biztosítva az előadás színvonalát, illetve minden szereplő erdélyi, székelyföldi származású. A teljes szereplőgárdát még nem, de a főbb szerepekben játszó színészeket bemutatták a sajtóértekezleten, így István szerepében Farkas Loránd, Koppány szerepében Baricz Gergő és Dombi Sándor, Réka szerepében Zöldi Lara, Laborc szerepében Váta Loránd, Sarolt szerepében Zsigmond Éva Beáta, Torda szerepében Szabó Előd, Szabó Hunor és Mihály Ernő, a főurak szerepében Oláh Badi Alpár, Lőfi Gellért és Kozma Attila mutatkozott be.

A zenei alapot játszó rockzenekar egy éve kitartóan próbál, tagjai: Pál Zakariás zongora, orgona; Sztakics István Attila szintetizátorok; Makkai Kálmán szólógitár; Lőrincz Imre ritmusgitár; Szabó Szabolcs ritmusgitár; Kerezsi Csongor basszusgitár; Pál Gábor dobok.

A szervezők hamarosan a teljes szereplőlistát ismertetni fogják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások