21. századi „sportolók”  

Üdv a 21. század sportklubjában! A mai feladat minél több edzőterembe készített képet feltölteni a Facebookra. Ha a feladatodat nem teljesíted 24 órán belül, nem lehetsz többet a sportklub tagja. Sajnáljuk.

Ez köszönt vissza ránk napjainkban. A túl nagyra gyúrt bicepszek, amelyek rögtön elpunnyadnak, ahogy nem szedjük tovább a proteinadagunkat. Csinos lányok, vagy inkább nevezném mű ladyknek, akik a futás helyett a zsírleszívást választják, a guggolás helyett a fenékplasztikát, hegymászástól kipirosodott arc helyett a sminket, a biciklizéstől szerzett egészség helyett pedig inkább kocsiba ülnek, és utána milliókat fizetnek gyógyszerekre.

Azt mondjuk nem értjük meg őket. Azt mondjuk, megvetjük ezeket az embereket. Azt mondjuk, buták ezek az emberek. De valójában mi sem különbözünk tőlük.

Miért? Te jársz sportolni napi 30 percet legalább? Biciklizel? Úszol? Szaladsz? Jaj, hogy egyik sem? Akkor mit sportolsz? Esetleg lovagolsz? Edzőterembe jársz? Akkor mit teszel azért, hogy jó kondiban maradj? Mit teszel az egészséged érdekében? Kitalálom. Tudom már. Aerobic! Az sem? Akkor áruld már el, hogy mit? Micsoda? Te nem sportolsz?

Környezetünkben egyre gyakoribb lenne az a válasz, hogy: nem! Én nem sportolok! Jó a genetikám, jó testalkattal rendelkezem, nincs szükségem sportra. Vagy ha túlsúlyos vagyok is, inkább tévézek, most úgyis hideg van, meleg van, esik az eső, beteg vagyok, szülinapom van, anyukám tartja a névnapját, ma nincs kedvem, holnap találkozom a barátaimmal, esetleg jövőre. Vajon miként lehetne megragadni a tanuló, a titkár, az ügyvéd, az orvos, a tanár, az újságíró figyelmét? Hogyan lehetne elérni azt, hogy az emberek tegyenek az egészségünkért? Hogyan legyünk motiváltabbak? Mi a kulcsa?

Kun Péter a Motiváció, teljesítményorientáció a sportban című tanulmányában azt állítja, egy sportoló akkor lesz igazán eredményes, ha nemcsak a külvilág elvárásainak tesz eleget, hanem tevékenységében mindig megtalálja azt az ösztönző erőt, amely neki a legfőbb támogatást adja a feladatok elvégzéséhez, akadályok leküzdéséhez. Eléggé motivált. Ennek a megállapításnak próbáltam utánajárni. Mitől lesz valakinek kedve sportolni? Mitől lesz valaki igazán motivált? Mi kelti fel az érdeklődését? Mitől dolgozik ügyesen a gyerek az egyik tornatanárnál, míg a másik panaszkodik rá?

A vélemények ezzel kapcsolatban megoszlottak mind a fiatalok, mind a középkorosztály körében. A középkorúak közül volt, aki arra a kérdésre, hogy mi a baj a mai társadalommal, miért nem sportolnak, azt válaszolta, szerinte nincs is akkora baj, mert ha megnézzük, akkor ugyanannyian sportolnak, mint 30 évvel ezelőtt vagy még többen. Mások pedig egyszerűen csak annyit mondtak, nincs rá idejük.

 Megváltozott az életmódunk, a pénzt többnyire nem fizikai tevékenységgel, hanem íróasztalnál ülve keressük. A mozgás, ami régen az élet alapfeltétele volt, ma rekreációs tevékenység, sport. A fizikai erő, a fittség végső soron belső igény lett, nem létfeltétel. Hasonló vélemények is elhangzottak, mint a technika fejlődése, hogy az okostelefon, az internet teljesen elvette a szabadidőt, amit sportra fordítanánk. A fiatalok nem értenek azzal egyet, hogy a 21. század embere nem sportol, inkább úgy gondolják, egyre divatosabb lett a mozgás, egyre többen kezdenek el sportolni, és így a kisgyerekek is kedvet kapnak hozzá, ami egy technológia áltál uralt világban rendkívül fontos.

A másik kérdés, amire a választ kerestem: mitől lesz valaki eléggé motivált. A legtöbb megkérdezett személy azt felelte, a kitűzött célok motiválják, illetve az eredményért kapott dicséret. Mások úgy gondolták, valaki azért motivált, mert szeret mozogni, vagy hiányzik neki a mozgás. Aztán ha rájön, hogy ez jó, akkor elkezdi élvezni. Persze néha kell a közeg, a csapat, a társaság, ez is számít. Van, akit a versengés motivál, van, akit kifejezetten riaszt, és sokkal szívesebben „mozdul rá” az együttműködésre épülő játékos mozgásformákra. A fiatalok azt nyomatékosították, hogy a strandokon látható kidolgozott testek az igazán motiválók számukra.

Vannak, akik így gondolják, lesznek, akik biztosan másképp, a lényeg azonban az, hogy Te mikként gondolod. Ha nem sportolsz, itt az ideje. Vigyázz, kész, rajt!

Tamás Réka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.