Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van, hova fejlődni

Van, hova fejlődni Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) nemrég közölte a romániai U19-es Elit Liga összesített táblázatát, ahol a háromszéki foci egyetlen képviselője, a Sepsi OSK nincs az első 30 között.

Hirdetés
Hirdetés

A klub és a korosztályos csapat mentségére legyen mondva, a táblázatot hét bajnokság eredményeinek alapján állították össze, a Sepsi OSK viszont még csak másodszor vesz részt az Elit Ligában. A szomszéd megyei FK Csíkszereda kiváló helyezése egyfelől az U19-es csapat remeklésének köszönhető (címvédő bajnok!), másfelől annak, hogy némely idényben az U18-as csapatát is benevezte.

A szakszövetség rendhagyó, de banálisan egyszerű módszert választott a ranglista elkészítéséhez. Egész egyszerűen összeadták az Elit Ligában kezdetektől mostanig szereplő csapatok pontjait. A Sepsi OSK az előző bajnokságban 24 pontot gyűjtött, a jelenlegi idényben 4-et, az elemzők viszont megjegyzik, hamarosan felzárkózhat, sok csapattal szemben ledolgozhatja a hátrányát, ami a kései benevezésnek tulajdonítható.

Az U19-es korosztály Elit Ligájának 12-es rangsora a kezdetektől az idei bajnokságig (noha utóbbi fordulók nem kerültek be a statisztikákba): 1. Viitorul (Farul) Konstanca, azaz a Gheorghe Hagi Fociakadémiája 314 pont, 2. Dinamo Bukarest 273 pont, 3. UTA 184 pont, 4. Ardealul Kolozsvár 181 pont, 5. Concordia Chiajna 181 pont, 6-7. FC Voluntari 165 pont, 6-7. FK Csíkszereda (U18-as és U19-es) 165 pont, 8. FCSB 164 pont, 9. Universitatea Craiova 161 pont, 10-11. Universitatea Kolozsvár 159 pont, 10-11. CFR Kolozsvár 159 pont, 12. ACS Poli Temesvár 98 pont.

A táblázat ugyan nem hivatalos, de sokat nyom a latban, amikor a romániai fociakadémiákat egy összetett kritériumrendszer alapján rangsorolják. A legutóbbi ilyen rangsorban az FK Csíkszereda az előkelő harmadik helyet foglalja el 86,70 ponttal (első a Viitorulból lett Farul 91,11 ponttal, második az FCSB 90,25 ponttal). A Sepsi OSK utánpótlás-neveldéje a 16. helyen állt 76,86 ponttal.

A romániai és erdélyi labdarúgás utánpótlásáról lévén szó, részben beigazolódni látszik a székelyföldi ifjak mellőzése a korosztályos válogatottaknál. Az U21-es keretnek tagja Gyenge Szilárd az FK Csíkszeredától. A nemrég alakult U20-as válogatott legutóbb 6-1-re kikapott Angliában, ahol az FK Csíkszereda két játékosa is pályára lépett (Szondi és Rotaru). Az U19-es válogatott szeptember elején Bosznia-Hercegovinával játszott, tagja volt a csapatnak Gergely (FK Csíkszereda). Itt azonban megáll a felsorolás. Az U18-as szeptemberi összetartására, barátságos mérkőzéseire nem hívtak székelyföldit, az U17-esbe sem (szintén szeptember elején). Az U16-os szeptember 16-án 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát, két nappal korábban 0-0-ra végzett, a keretben nem volt székelyföldi. Az U15-ös válogatottnak legutóbb március elején szerveztek edzőtábort, az 55 játékosból egy sem volt székelyföldi.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük