Hatezret kihallgatnak

Hozzávetőlegesen hatezer személyt hallgatnak ki a katonai ügyészek az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárás következő szakaszában – tudósított az Agerpres hírügynökség, Marian Lazăr katonai ügyész tegnapi bejelentésére támaszkodva.

Jelenleg az 1989. december 17-e és 31-e közötti események során meghalt, megsérült vagy szabadságuktól megfosztott személyek azonosításán dolgoznak, hogy felkutassák őket vagy leszármazottaikat. Az érintettek a bukaresti, iaşi-i, kolozsvári, temesvári katonai ügyészségre vagy a lakóhelyük szerinti megyei rendőr-főkapitányságra kapnak majd idézést – nyilatkozta Lazăr.
A katonai ügyész hozzátette, az érintetteket arra kérik, vigyék magukkal a kihallgatásra azokat az orvosi iratokat, amelyek az 1989. decemberi események alatt szerzett sérüléseiket igazolják, olyan személyi iratokat, amelyek a sértettel való leszármazotti kapcsolatot igazolják, illetve bármilyen más, a ‘89. decemberi eseményekhez köthető bűnvádi eljárással kapcsolatos dokumentumot. Tekintettel arra, hogy igen nagyszámú, mint­egy hatezer személyt készülnek kihallgatni, arra kérik az érintetteket, hogy az idézésben szereplő napon és időpontban jelentkezzenek a megadott ügyészségi vagy rendőrségi székhelyen.
Az 1989-es forradalom ügyében többek között Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes ellen zajlik bűnvádi eljárás emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A katonai ügyészek megállapították, hogy 1989 decemberében nem alakult ki hatalmi vákuum Romániában, és a december 22-én elindított katonai diverzió vezetett a számos emberéletet követelő eseményekhez. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.