Kerülik az eperszedők Angliát

Kerülik az eperszedők Angliát Románia

A Brexit-nek nem várt hatása volt a brit munkaerőpiacra: a bizonytalan politikai helyzet miatt egyre több kelet-európai munkás – köztük rengeteg romániai – kerülni kezdte az Egyesült Királyságot, ahol bizonyos szezonmunkák– például eperszedés – terén munkaerőhiánnyal szembesültek.
A munkaközvetítő ügynökségek jelezték: nem tudnak elegendő munkaerőt szolgáltatni az angliai farmok számára, elsősorban azért, mert a vendégmunkások kerülik Nagy Britanniát a Brexit miatt. Évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt, viszont most már valóság: hiába a viszonylag magas fizetés, a közvetítők fele az év első öt hónapjában nem tudott elegendő kétkezi munkást Shakespeare szülőföldjére küldeni, így a brit farmerek nemzeti szövetsége közleményt bocsátott ki, ami szerint 17 százalékkal esett a mezőn dolgozók száma, s így sok helyen az értékes termény egyszerűen megrohadt a földeken. A kertészeti ágazatnak minden évben nyolcvanezer szezonmunkásra lenne szüksége, és ezek kétharmada eddig Romániából, illetve Bulgáriából érkezett az angolokhoz.
A Kent tartományban működő AG Recruitment and Management cég felel azért, hogy nyolcvan farmnak szerződjön munkaerőt. Az elkövetkezendő időszakban négy­ezer eper-, málna-, alma- és körteszedőt kellene a szigetországba irányítania, de úgy néz ki, hogy a kitűzésüket lehetetlen megvalósítani. Az idegenkedés erősödéséhez az is hozzájárult, hogy a font sterling a Brexitet követően mélyzuhanásba kezdett. Estera Amesz, a cég egyik igazgatója azt nyilatkozta, eddig sorban álltak az irodájuknál az emberek, s még azt a luxust is megengedték magukat, hogy válogassanak közöttük. Most csak azt veszik figyelembe, hogy a jelentkezőnek két keze és két lába legyen, ne legyen büntetett előéletű, és értsen pár szót angolul. Hozzátette: régebb 30-40 személlyel is leszerződtek naponta, most már arra is rákényszerültek, hogy kihelyezett toborzókat tartsanak.
Legutóbb Bârladon volt ilyesmi, ahol harminc személy ugyan megjelent, de csak öt írt alá szerződést. A jelenség annyira feltűnő, hogy a BBC News is riportot forgatott róla. A megszólaltatott románok elmondták: az angolok egyék meg, amit főztek, annál is inkább, mert csak a rosszul fizetett, nehéz munkára kellenek emberek. Hozzátették: a termény nem rohadna meg, csakhogy a britek elkényelmesedtek, nem fűlik a foguk a kétkezi munkához.
A munkaerőhiánytól azonban nemcsak az angolok, hanem a román farmerek is szenvednek. „Nagyon nehéz állandó munkaerőt találni. Az emberek fokhagymát szednek Spanyolországban, utána cseresznyét Romániában, majd epret Görögországban. Nagyon nagy a többi uniós ország elszívó hatása” – részletezte az Agerpresnek a gondokat Gelu Corneanu, a jászvásári kertészeti állomás igazgatója.
A brit farmerek már tavaly jelezték: ha a jelenség fokozódik, fennáll annak a veszélye, hogy hamarosan a mezőgazdálkodók háromnegyede nélkülözni fogja a szakképzetlen munkaerőt a megnövelt fizetések és extra juttatások ellenére. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.