Felhívás!

Gheorghiță: ha tartjuk a jelenlegi ütemet, év végére meghaladjuk a 70%-os átoltottságot

Gheorghiță: ha tartjuk a jelenlegi ütemet, év végére meghaladjuk a 70%-os átoltottságot Románia

Bukarestben a lakosság 60 százaléka, Kolozsváron pedig 52,3 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagját – közölte kedden az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiţă.

[reklam

A katonaorvos elmondta, a megyék 11 százalékában 40 és 50 százalék közötti, 65 százalékában 30 és 40 százalék közötti, 19 százalékában pedig 20 és 30 százalék közötti az átoltottság. A legkisebb a mutató Suceava megyében, mindössze 24 százalékos.

Országosan a teljes lakosság 33 százaléka kapta meg a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját. A felnőtt lakosság átoltottsága 41 százalékos, a 12 év fölötti lakosságé 39 százalékos – sorolta Valeriu Gheorghiţă, hangsúlyozva, hogy ezek az adatok is azokra a személyekre vonatkoznak, akik az oltás legalább első dózisát megkapták.

A katonaorvos szerint ha nem csökken az oltások beadásának jelenlegi üteme – naponta 80 ezren kapják meg az első dózist -, akkor az év végéig a 12 éven felüli lakosság átoltottsága meghaladhatja a 70 százalékot. Ez azt jelentené, hogy több mint 11,8 millió személy valamelyik vakcinának legalább az első adagját megkapta. Ehhez addig további 5,3 millió személyt kellene beoltani az első dózissal.

Év végéig minden hétvégén szerveznek oltásmaratont a fővárosban

Év végéig minden egyes hétvégén szerveznek oltásmaratont Bukarest valamennyi kerületében – számolt be az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint a maraton keretében kialakított oltóközpontok hosszított programmal, reggel 8 óra és éjfél között működnének, lemondanak tehát az éjjel-nappal nyitvatartásról, mivel az eddigi tapasztalat szerint éjszaka sokkal kisebb számban jelentkeznek az emberek oltásra. Így azt az időszakot, éjféltől reggel 8-ig a központok fertőtlenítésére használnák, magyarázta.

Azt javasolja ugyanakkor, hogy a nagyvárosok is kövessék ezt a példát, minden egyes hétvégén működtessenek hosszabbított programmal legalább egy oltóközpontot, különösen ott, ahol egyetemi központok vannak, és a diákok köréből önkénteseket lehet verbuválni.

Több mint 700 oltóközpont működik jelenleg az országban

Országszerte több mint 700 oltóközpont működik jelenleg – közölteValeriu Gheorghiţă. Az oltási kampány koordinátora arról is beszámolt, hogy miként tennék hozzáférhetőbbé az oltást vidéken.

Az oltásparancsnok elmondta, az elmúlt hetekben újabb oltóközpontokat nyitottak meg, több ideiglenesen bezárt létesítménynél újraindították a tevékenységet, illetve visszatértek a megszokott nyitvatartási rendhez. Így jelenleg 706 oltóközpont működik az országban, 1018 oltóponttal. Utóbbiak közül 725-nél a Pfizer, 113-nál a Moderna, 36-nál az Astra Zeneca, 144-nél a Johnson & Johnson oltóanyagával immunizálnak. Az oltási platformon több mint 508 ezren kértek előjegyzést a koronavírus elleni oltásra.

A szakember elmondta még, hogy hétfőn online ülést tartottak Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszterrel, Andrei Baciu államtitkárral és a romániai polgármesterek képviselőivel az oltási kampányról, különös tekintettel a vidéki kampány felpörgetésének lehetőségeire. A megbeszélésen elhangzott, hogy a háziorvosi rendelővel rendelkező vidéki településeken igyekeznek a rendelőkben elérhetővé tenni az oltást az emberek számára, másutt pedig az önkormányzat rendelkezésre bocsát egy helyiséget, ahol mobil csapatok olthatnak majd. Ilyenkor alapos tájékoztató kampánynak kell megelőznie az oltást – hívta fel a figyelmet Gheorghiţă. “Egy másik megoldás, hogy lehetőség szerint biztosítsuk az érdeklődők elszállítását a legközelebbi oltóközponthoz” – sorolta a lehetőségeket az oltásparancsnok.

A Moderna vakcinájából fél dózist javasolnak emlékeztető oltásként

A Moderna koronavírus elleni vakcinájával immunizált személyeknek is ajánlott az emlékeztető oltás, a második dózis beadása után legalább hat-nyolc hónappal – nyilatkozta az országos oltási kampány koordinátora az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) legújabb ajánlására hivatkozva.

Valeriu Gheorghiţă hangsúlyozta, az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság fél dózist javasol harmadik, úgynevezett booster oltásként a Moderna oltóanyagából. A romániai oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) e heti ülésén vélhetően átveszi majd ezt az ajánlást, így legkorábban jövő héttől elkezdődhet az oltás a Moderna harmadik dózisával – magyarázta.

A katonaorvos hozzátette, a hét folyamán döntés születik a Johnson&Johnson egydózisú vakcinájával immunizált személyek emlékeztető oltásáról is. A szakember azt tartja valószínűbbnek, hogy ez esetben is a Pfizer vagy a Moderna mRNS technológiát alkalmazó oltóanyagát javasolják booster oltásként, de az sem kizárt, hogy a Johnson&Johnson oltóanyagából adnak be még egy adagot emlékeztető oltásként. “Legkésőbb pénteken közölni fogjuk, hogy mi az ajánlás ezzel kapcsolatban” – fogalmazott.

Valeriu Gheorghiţă arról is beszámolt, hogy eddig 731.586 személy kapta meg az emlékeztető oltást Romániában. Közülük a legtöbben – 61 százalék – krónikus betegek vagy 65 éven felüliek, 18,7 százalék pedig az egészségügyi rendszerben vagy a társadalomvédelem terén dolgozik. “Ez azt jelenti, hogy az oltási kampány első szakaszában beoltottak több mint 40 százaléka az emlékeztető oltást is megkapta már” – magyarázta.

Október 25-éig 6.329.788 uniós digitális Covid-igazolványt bocsátottak ki Romániában

Eddig 6.329.788 uniós digitális Covid-igazolványt bocsátottak ki Romániában, túlnyomó többségüket beoltott személyeknek – közölte keddi sajtótájékoztatón Andrei Baciu.

Az egészségügyi államtitkár elmondta azt is, hogy jelenleg 27 vállalatnál van folyamatban az alkalmazottak és családtagjaiknak a beoltása, és eddig 636 cégnél már volt ilyen akció.

Baciu arról is beszámolt, hogy Románia eddig 22.282.049 dózis koronavírus elleni vakcinát kapott.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások