Felhívás!

Előveszik a Büntető Törvénykönyvet

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter egy tévényilatkozatában elismerte, az egészségvédelmi intézkedések alkalmazásában a  hatóságok számára fejtörést okoz az alkotmánybíróság két döntése, amelyek egyfelől a március óta kiszabott pénzbírságokra, másfelől a karanténra, lakhelyi elkülönítésre vonatkoznak.

A miniszter elismerte, hogy a rendfenntartó és végrehajtó szerveknek kevesebb eszközük maradt a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedésekben, de – mint mondotta -, az eszköztár nem teljesen üres. A román Büntető Törvénykönyv (Btk.) 352. számú cikkelyének 1. bekezdése például leszögezi: a ragályos betegségek megelőzésének vagy terjedésének megfékezését célzó intézkedések semmibevétele 6 hónap és 2 év közötti szabadságvesztéssel büntethető, hogyha a szabályok megszegése a betegség továbbterjedését vonta maga után. A Btk. alkalmazása a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan azt is jelentené, hogy az érintett személlyel szemben már nem bírságolást alkalmaznának, hanem bűnvádi pert.

A román Btk. 352. cikkelye általános jellegű, vonatkozik például olyan esetekre is, amikor valaki tudja saját magáról, hogy krónikus ragályos betegségben szenved, illetve ilyen jellegű vírusos fertőződése van, de ennek ellenére nem tesz óvintézkedéseket a környezetével szemben, vagy – súlyosabb esetekben – szándékosan testi kapcsolatot létesít gyanútlan személyekkel.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.