Hirdetés
Hirdetés

A kutatók lerombolták azt a mítoszt, miszerint egy kutya egy életéve megegyezik 7 emberi évvel

A kutatók lerombolták azt a mítoszt, miszerint egy kutya egy életéve megegyezik 7 emberi évvel Tech-Tudomány

A tudósok eloszlatták a mítoszt, amely szerint egy kutya egy éve megegyezik hét emberi évvel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatal példányok „idősebbek”, mint azt korábban gondoltuk – írja az Agerpres, idézve a The Guardiant.

Hirdetés
Hirdetés

A Cell Systems folyóiratban csütörtökön közzétett eredmények arra utalnak, hogy egy egyéves kutya valójában körülbelül 30 évesnek számít emberi években.

A kutatást a kaliforniai egyetem San Diego-i Orvostudományi Karának kutatócsoportja végezte a kutyák DNS-ének változásait vizsgálva. Az eredmények, amelyek körülbelül száz Labrador Retriever mintán –  kiskutyáktól idős kutyákig – alapszanak, azt mutatták, hogy az emberi egy év nem felel meg 7 kutyaévvel.

Az első évben a kutyák sokkal gyorsabban öregednek, mint az emberek, viszont ez az öregedés idővel lelassul.

„Ha elgondolkodunk, láthatjuk az értelmét – egy kilenc hónapos kutya képes kölyköket nemzeni, tehát már itt látszik, hogy az 1:7 arány nem megfelelő módszer az életkor becslésére” – mondta Trey Ideker kutató a phys.org-nak.

Az eredmények azt sugallják, hogy egy egyéves kutya „emberi életkora” körülbelül 30 év, míg egy négyéves kutya nagyjából 54 éves, 14 éves korában pedig nagyjából megegyezik egy 70 éves ember életkorával.

A kutatók megjegyezték, hogy a vizsgálatot más kutyafajtákkal is meg kell majd ismételni.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük