Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă levélben hívja ki vitára Johannist

Dăncilă levélben hívja ki vitára Johannist Románia

Levelet ír Klaus Johannisnak, amelyben nyilvános vitára hívja ki, hogy kielemezzék az eddigi megvalósításokat és a jövőbeni terveket – jelentette be hétfőn Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă azt mondja: ő nyitott, a vitát akkor tarják, amikor a liberális párt által támogatott ellenfele akarja.

Kérdésre válaszolva kifejtette: nem szándékszik egyetlen olyan jelölttől sem támogatást kérni, aki kiesett az első fordulóban, hanem ez ügyben egyenesen a román néphez fordul.

“Ezt a párbeszédet a román néppel akarom lefolytatni. A néphez akarok szólni. Azt hiszem, hogy egyik vezető sem mondhatja: “Gyertek és szavazzatok X-re!”. Úgy gondolom, hogy bizalmat kell ébresztenem a románokban, függetlenül attól, hogy kire szavaztak az első fordulóban”- mondta.

Beszélt arról is, hogy kedden kerül sor a PSD országos végrehajtó bizottságának ülésére, amelyen kielemzik a választási eredményeket, és bár kizárásokról nem beszélnek, minden helyi vezetőnek meg kell indokolnia az elért eredményt.

A Központi Választási Iroda (BEC) részeredményei szerint Klaus Johannis és Viorica Dăncilă jutott az államfőválasztás második fordulójába.

A PSD szintén levélben kéri a PNL-t, hogy legalább két nyilvános vitát szervezzenek a jelöltek között

Levélben fordult a Szociáldemokrata Párt kampányfőnöke, Lia Olguţa Vasilescu a Nemzeti Liberális Párt kampányfőnökéhez, Dan Motreanuhoz, kérve, hogy legalább két nyilvános vitát szervezzenek a második fordulóba jutott két államfőjelölt, Viorica Dăncilă és Klaus Johannis között.

A levélíró emlékeztet: Dăncilă több ízben is jelezte, hogy nyilvános vita keretében szeretné ütköztetni álláspontját Johannisszal, de üzenete mindvégig válasz nélkül maradt, és a befutó jelöltek közti vita hiánya a választási kampány egyik gyenge pontja volt.

“Reméljük, hogy ez a helyzet nem fog a második fordulóban is megismétlődni. A román állampolgároknak tartozunk egy nyílt és őszinte vitával arról, hogy a két államfőjelöltnek milyen tervei vannak Románia számára. Következésképpen jelen levélben kérjük, hogy közös megegyezéssel kerüljön sor legalább két nyilvános vitára Dăncilă asszony és Johannis úr között a november 24-ére beütemezett második forduló előtt” – olvasható a dokumentumban.

A levél megszövegezője arra is kitér, hogy a PSD nyitottan néz a vita elébe, amennyiben azt pártatlan moderátorok vezetik és átlátható keretek között zajlik majd.

Johannis: a PSD mindenféle manőverekkel próbálja magára irányítani a figyelmet

A szociáldemokraták mindenféle manőverrel próbálják magukra irányítani a figyelmet, de ő a választókkal való találkozásokra akar koncentrálni – jelentette ki hétfő este Klaus Johannis.

“A PSD mindenféle manőverrel megpróbálja magára irányítani a figyelmet. Már most megmondom – de fogok erről beszélni a kampánygyűlésen is kollégáimmal -, hogy a második forduló előtti kampányban én a választókkal való találkozásokra fogok összpontosítani” – mondta Johannis a PNL központi székházában.

Az államfő arról számolt be, hogy már megkezdődött az első forduló kielemzése, és ez a kampánygyűlésen folytatódni fog. Első következtetésként azt emelte ki, hogy nagyon fontos volt a diaszpóra szavazását megkönnyítő jogszabály bevezetése, mert ennek köszönhetően rekordszámú külhoni román állampolgár élt szavazati jogával, anélkül, hogy sorba kellett volna állnia.

Johannis szerint az első forduló másik nagy tanulsága a PSD-hez köthető: “Látják, hogy a PSD mindenféle manővereket használ, és ezért maximális éberségre van szükség, amikor a PSD-ről van szó. A maximális éberség nem félelmet jelent, azt viszont igen, hogy legyünk nagyon figyelmesek és menjünk el szavazni. Nagyon-nagyon nagy kár lenne megismételni a 2016 decemberében elkövetett hibát, amikor a parlamenti választásokon a románok távolmaradása miatt hatalomra került a PSD, amelyet aztán csak közel három év után sikerült eltávolítanunk a hatalom vezérlőpultjától” – mondta.

Johannis elégedetten nyilatkozott az első forduló eredményéről. A második fordulót előkészítő kampányról azt mondta: a fiatalokra fogja irányítani figyelmét, hogy az urnáknál való nagyobb részvételre bírja őket.

Liberális kampányelnök: nincs szükség kampányvitákra a második fordulóban

Az államelnöki választások második fordulójának kampányában Klaus Johannis ugyanazt a kampánystratégiát fogja követni, mint az elsőben, azaz találkozik a helyi liberális szervezetekkel és az állampolgárokkal és nem lesz szükség vitáznia ellenlábasával, Viorica Dăncilával, a Szociáldemokrata Párt elnökével, jelentette ki hétfő este Dan Motreanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének kampányfőnöke.

“Ma (hétfő – szerk. megj.) este megtartottuk az első forduló utáni első kampányülést. Elemeztük első körben az eredményeket, megnéztük, hol voltak nagyon jók az eredmények, illetve hol kell még dolgoznunk, hogy javítsunk azokon. Elemzés alá vetettük ugyanakkor a következő két hét kampánystratégiáját is, és a kampánystáb álláspontja az, hogy nincs szükség kampányvitákra, mivel szerintünk a demokrácia első sorban az állampolgárral való találkozást jelenti. Ugyanazt a kampánystratégiát fogjuk követni, mint az első forduló előtt, jelöltünk találkozik az állampolgárokkal” – mondta Motreanu a PNL székhelyén a kampányülés után, amelyen Klaus Johannis államfő is részt vett.

Motreanu elmondta, Johannis kikérte a kampánystáb véleményét a második forduló kampánystratégiáját illetően, és úgy döntöttek, az ország különböző megyéiben fognak találkozókat szervezni a liberális helyi szervezetekkel és az állampolgárokkal.

Motreanu kifejtette ugyanakkor, hogy Klaus Johannis nem fél a kampányvitától, de, tekintve, hogy, mindkét jelölt magas szintű vezetői szerepet töltött be az elmúlt években, nagyon jól ismert mindkettő politikai tevékenysége és álláspontja, nincs értelme egy ilyen vitának, mert az semmi többletet nem hozna a helyzethez ebben a kampányban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük