Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ludovic Orban szerint zavartalan és jól szervezett volt első forduló

Ludovic Orban szerint zavartalan és jól szervezett volt első forduló Románia

Problémamentes, jól szervezett első fordulón vagyunk túl – nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök a Victoria-palotában találkozott a belügyminisztérium, a külügyminisztérium, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és az Állandó Választási Hatóság (AEP) képviselőivel, hogy elemzést készítsenek az államelnök-választások első fordulójának lebonyolításáról.

Orban gratulált az illetékes hatóságok képviselőinek a jól szervezett szavazási procedúrához, amelyen csak jelentéktelen incidensek fordultak elő úgy bel-, mint külföldön.

Bogdan Aurescu külügyminiszter arról számolt be, hogy külföldön zavartalanul folyt a szavazás. A kormányfő válaszként azt mondta, a határokon túl élő román állampolgárokat ezúttal „bámulattal töltötte el”, hogy nem kell sorban állniuk ahhoz, hogy élhessenek szavazati jogukkal.

Ludovic Orban egyúttal már a második fordulóra való felkészülésre kérte a hatóságok képviselőit, hogy az első fordulóhoz hasonló figyelemmel és ‘példás korrektséggel’ tudják lebonyolítani a kevesebb mint két hét múlva esedékes választásokat is.

Belügyminisztérium: 210 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről

210 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről az elnökválasztás első fordulójának napján – közölte hétfő esti sajtóértekezletén Monica Dajbog. A belügyminisztériumi szóvivő hozzátette: ez mintegy 30%-kal kevesebb, mint amennyit a 2014-es államfőválasztások alkalmával regisztráltak.

„Az ellenőrzéseket követően a rendőrség 102 esetben állapította meg, hogy a feljelentések megalapozatlanok. A legtöbb lehetséges incidenst Bukarestben és Dolj megyében regisztrálták, mindkét helyen huszonkettőt” – mondta Dajbog.

A legtöbb panasz arra vonatkozott, hogy a szavazóirodáknál egyik vagy másik jelöltre való voksolásra próbálták rábírni a szavazópolgárokat (14 eset), illetve, hogy alkoholt árusítottak a szavazóhelyiségek közelében (13 eset). Néhány esetben megszegték azt a szabályt, hogy egy szavazófülkében egyszerre csak egy személynek szabad tartózkodnia (8 eset), vagy nem vetették alá magukat a választókörzeti szavazóiroda elnöke felszólításának, hogy ne zavarják a szavazóhelyiség rendjét (4 eset).

Hétfő délutánig a rendőrség 14 írásbeli figyelmeztetést adott és 16 bírságot rótt ki, összesen 17.200 lej értékben, ez 30%-kal kevesebb szankciót jelent, mint 2014-ben.

42 esetben bűnügyi kivizsgálás indult. Ezekből tizenkét esetben eljárást indítottak olyan személyek ellen, akik szavazni akartak, de ehhez nem volt joguk, kilenc esetben a szavazók korrumpálásának gyanújával, hat esetben a szavazás titkosságának megsértésének gyanújával, négy esetben többes szavazás miatt, stb.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük