Felhívás!

Cseke Attila: minden speciális nyugdíjat el kell törölni

Cseke Attila: minden speciális nyugdíjat el kell törölni Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorai tartózkodtak a speciális nyugdíjak eltörlését célzó liberális párti kezdeményezés voksán, jelentette ki Cseke Attila frakcióvezető, mivel a Szövetség úgy gondolja, minden speciális nyugdíjat el kell törölni.

“Minden speciális nyugdíjat el kell törölni. (…) A tervezet hiányos, részleges: egyeseket előnyben részesít, és ezzel nem érthetünk egyet. Az RMDSZ egy olyan javaslatot tud támogatni, amely mindenki számára egyformán eltörli a többletnyugdíjakat, így a szenátorok, parlamenti képviselők, bírák mellett az alkotmánybírák, törvényszéki és állami alkalmazottak, a katonák, a titkosszolgálatok munkatársai, a rendőrök és a csendőrök esetében is” – fejtette ki Cseke Attila.

Rámutatott, az RMDSZ törvényhozói 12 módosító javaslatot fogalmaztak meg a tervezethez, amelyek minden többletnyugdíj és speciális nyugdíj eltörlését szabályozták volna, ezeket azonban elutasították a szakbizottsági munkálatok alatt.

Emiatt a tervezet plénumi vitája alatt Derzsi Ákos, a szenátus munkaügyi bizottságának tagja tartotta fenn ismét a módosító javaslatokat.

“A többletnyugdíjakra költött közpénz legnagyobb részét a titkosszolgálatok egykori munkatársai, a katonák, a rendőrök és a csendőrök nyugdíjának kifizetése teszi ki. (…) A liberálisok tervezete ezeket a speciális nyugdíjakat nem törölte volna” – hangsúlyozta Derzsi az RMDSZ közleménye szerint.

Cseke Attila leszögezte, az RMDSZ nem tud támogatni egy “olyan hiányos és diszkriminatív tervezetet, amely a legköltségesebb speciális nyugdíjakat nem törölte volna”, ezért a tervezet szavazásán a Szövetség szenátorai tartózkodtak.

Az RMDSZ a képviselőházi szavazáson is fenn fogja tartani: “minden speciális nyugdíjat el kell törölni, és a hozzájárulásos rendszer alapján kell kiszámolni élhető, méltányos nyugdíjakat mindenki számára”.

A szenátus szerdán első házként elutasította a speciális nyugdíjak eltörlését célzó liberális párti kezdeményezést.

A projektet 20 szenátor támogatta, 52 ellenezte, 8 tartózkodott.

A tervezet előírja “a képviselők és szenátorok, bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának megszüntetését”. A jogszabály kiterjedt mások mellett a bíróságok és ügyészségek kiegészítő személyzetére, rendőrök, különleges köztisztviselők, parlamenti köztisztviselők, Románia diplomáciai és konzuli testületének tagjai, az Alkotmánybíróság tagjai és a hivatásos polgári repülés légiforgalmi személyzetének különleges nyugdíjára is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.