Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elutasította a szenátus a nyugdíjtörvény tervezetét, illetve a speciális nyugdíjak eltörlését

Elutasította a szenátus a nyugdíjtörvény tervezetét, illetve a speciális nyugdíjak eltörlését Románia

Újbóli megfontolás után elutasította szerdán a szenátus plénuma a nyugdíjtörvény tervezetét, amelyet március 13-án részben alaptörvénybe ütközőnek ítélt az alkotmánybíróság.

Hirdetés
Hirdetés

A törvény organikus volta miatt 68 támogató szavazatra lett volna szükség annak elfogadásához, de csak 67 szenátor voksát kapta meg, 22-en tartózkodtak.

A nyugdíjtörvényt tavaly december 19-én fogadta el a képviselőház döntő házként, mellette 193, ellene egy képviselő szavazott, 14-en tartózkodtak. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 83 törvényhozója azonban alkotmányossági kifogást emelt ellene. Beadványában a két alakulat többek között azt kifogásolta, hogy a törvény a társadalombiztosítási járulék befizetésétől teszi függővé a nyugdíjhoz való jogot, holott a járulékot a munkáltató tartja vissza és fizeti be, így előfordulhat, hogy sérül az állampolgárok nyugdíjhoz való joga, ha – akár tudomásokon kívül – a munkáltató nem tett eleget eme kötelezettségének. Az óvásnak március 13-án részben helyt adott az alkotmánybíróság, így az visszakerült a parlament elé.

A nyugdíjtörvény ügyében a képviselőház lesz a döntő fórum.

Elutasították a a speciális nyugdíjak eltörlését célzó kezdeményezést is

Elutasította szerdán a szenátus a speciális nyugdíjak eltörlését célzó liberális párti kezdeményezést.

A projektet 20 szenátor támogatta, 52 ellenezte, 8 tartózkodott.

A tervezet előírja „a képviselők és szenátorok, bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának megszüntetését”. A jogszabály kiterjedt mások mellett a bíróságok és ügyészségek kiegészítő személyzetére, rendőrök, különleges köztisztviselők, parlamenti köztisztviselők, Románia diplomáciai és konzuli testületének tagjai, az Alkotmánybíróság tagjai és a hivatásos polgári repülés légiforgalmi személyzetének különleges nyugdíjára is.

A vitában Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője kifejtette: a speciális nyugdíjak, a szolgálati nyugdíjak és juttatások témájában külön-külön beszélni kellene az az egyes nyugdíjkategóriákról, és úgy vélte, hogy a módosítás megszavazása a beterjesztett formában „megváltoztatná a kezdeményezők szándékát”.

Florina Presadă szenátor bejelentette, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) „magát a projektet” támogatja.

Eleonora Hărău liberális szenátor az elutasító szavazást követően azt nyilatkozta, hogy bár a projektnek vannak hiányosságai, az az érdeme, hogy megnyitja egy olyan probléma megoldásának lehetőségét, amely iránt hatalmas megvetéssel viseltetik a társadalom.

Cseke Attila szenátor elmondta, hogy az RMDSZ által javasolt, a plenáris ülésen elutasított módosítások megpróbálták újra bevezetni a hozzájárulás elvét az említett nyugdíjak kiszámításában.

Liviu Pop szociáldemokrata szenátor többek között azzal magyarázta elutasító szavazatát, hogy a liberálisok kezdeményezése összemossa a szolgálati és a speciális nyugdíjakat.

A tervezet esetében a képviselőház a döntő fórum.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük