Felhívás!

Dacian Cioloșt választották a liberális EP-frakció vezetőjének

Dacian Cioloșt választották a liberális EP-frakció vezetőjének Románia

Dacian Cioloș volt miniszterelnököt választotta vezetőjének szerdán az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció.

Cioloș 64 szavazatot kapott, míg riválisa, a holland Sophie in ‘t Veld 42-t. Frederick Federley svéd képviselő előző nap visszalépett, miután egyértelművé vált a korábbi kormányfő győzelme, aki mögött többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja és a spanyol Állampolgárok (Ciudadanos) is felsorakozott.

“Az RE új remény Európa és minden európai számára” – írta Cioloș a Twitteren.

“Hiszek egy kelettől nyugatig, északtól délig terjedő Európában, egy innovatív és globálisan versenyképes Európában, egy unióban, amely megóvja állampolgárait, a szabadságukat és az emberi jogaikat. Arra fogunk összpontosítani, hogy miként kerüljünk közelebb az emberekhez, s hogyan tegyünk eleget jogos elvárásaiknak a szociális védelemtől a klíma- és energiaügyig, a migrációtól a versenyképességig és a digitális átállásig” – hangsúlyozta.

A 49 éves Cioloș 2010 és 2014 között az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt, utána másfél éven keresztül a miniszterelnöki tisztséget töltötte be Romániában. Biztosi kinevezése előtt, 2007-2008-ban agrárminiszter volt Romániában.

Malik Azmani holland képviselőt választották első alelnöknek, valamint frakcióvezető-helyettes lett a magyar Cseh Katalin, a spanyol Luis Garicano, a brit Martin Horwood, a bolgár Iskra Mihaylova, a belga Frédérique Ries és a francia Dominique Riquet.

Eleinte a francia Nathalie Loiseau számított a legnagyobb esélyesnek, múlt héten azonban visszalépett, miután egy belga lap beszámolt több, nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzéséről. Állítólag egyebek mellett “ektoplazmához” hasonlította Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét, aki szerinte igazán soha nem volt sikeres semmiben, a liberális EP-frakciót eddig vezető Guy Verhofstadtot pedig “öregembernek” nevezte, aki “tizenöt éve frusztrált”. Bár a volt miniszter tagadta, hogy ezek a kijelentések elhangzottak volna a szájából, az ügy botrányt okozott, a képviselőcsoporton belül is.

Az európai liberálisok és az LREM által létrehozott centrista-liberális frakció a harmadik legtöbb mandátumot tudhatja magáénak az új összetételű EP-ben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások