Felhívás!

Tăriceanu egy sor voksolási lehetőséget felsorakoztató szavazási rendszer bevezetését szeretné

Tăriceanu egy sor voksolási lehetőséget felsorakoztató szavazási rendszer bevezetését szeretné Románia

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök olyan szavazási rendszer bevezetését szeretné, amely egy sor lehetőséget biztosítana a voksolásra az állampolgároknak.

“Láttam, hogy az államelnök is átvette javaslatunkat a többnapos szavazásról. (…) Örvendek, mert úgy gondolom, ez a legfőbb hatékony megoldás annak érdekében, hogy a külhoni szavazáson ne merüljenek fel többé a tapasztalt hiányosságok. Láttam az államelnök arra vonatkozó kérését, hogy hívjunk össze rendkívüli ülésszakot, mi készen állunk erre. Már az elején bejelentettük, hogy a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig meg szeretnénk oldani a törvénymódosítás ügyét. Tehát a házközi bizottságtól függ, hogy mennyire gyorsan dolgozik, hogy a nyári szünetig megoldjuk kérdést” – jelentette ki Tăriceanu szerdán a szenátus székhelyén, hozzáfűzve, a bizottság már csütörtökön megkezdi munkáját.

Kérdésre felelve Tăriceanu rámutatott, válaszolni fog Klaus Johannis államfő szerdai levelére.

“Úgy gondolom, hogy minél több voksolási lehetőséget kell adnunk. (…) Végül is, lehet, hogy nem a sorban állás a legzavaróbb, hanem az a tény, hogy egyes állampolgárok nem tudtak szavazni. Ezt a helyzetet egy olyan szavazási rendszer bevezetésével oldhatjuk meg, amely egy sor voksolási lehetőséget tartalmaz” – szögezte le a felsőház elnöke.

Klaus Johannis államfő szerdán felszólította a kormányt, hogy sürgősen dolgozzon ki egy törvénytervezetet, amely megfelelő adminisztratív lépéseket ír elő annak érdekében, hogy a májusi választásokon történt helyzet többé ne fordulhasson elő.

Johannis azt kérte a kormánytól, hogy a jogszabálytervezetet mielőbb dolgozza ki, hogy azt még ebben a parlamenti ülésszakban elfogadják a törvényhozók, és az ősszel esedékes államelnök-választáson már alkalmazni lehessen.

Leszögezte, hogy az Államelnöki Hivatal szintjén létrehozott munkacsoport által kidolgozott javaslatokat levélben továbbította Viorica Dăncilă kormányfőnek, valamint Călin Popescu-Tăriceanu és Marcel Ciolacu házelnököknek. A javaslatok között szerepel a külföldi szavazókörzetekben zajló voksolás bürokráciamentesítése, a szavazóhelyiségek megfelelő felszerelése, a választási törvény módosítása az urnazárási procedúra tekintetében, a külföldi szavazókörzetek számának növelése, a többnapos szavazás bevezetése az államfőválasztásra, a levélszavazáshoz való jog kiterjesztése az államfőválasztásra és más választásokra is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.