Felhívás!

Választójogi reformot sürget Johannis

Választójogi reformot sürget Johannis Románia

A külföldi szavazóhelyiségeknél kialakult sorok felszámolását, a voksolás gördülékenységét garantáló választójogi reformot követel Klaus Johannis államfő a kormánytól és parlamenttől.

Az elnök szerdai sajtónyilatkozatában felidézte, hogy a május 26-i voksoláson több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat.

“A szabad választás minden demokratikus rendszer alapja, és semmilyen működőképes megoldás nem túl drága, ha általa lehetővé válik, hogy minden román állampolgár leadhassa voksát az országban, vagy külföldön” – mutatott rá Johannis.

A jobboldali államfő felszólította a szociálliberális kormányt: sürgősen terjessze be a választások megszervezését jobbító törvénytervezetet, hogy a parlament még a – június 30-án véget érő – tavaszi ülésszakban elfogadhassa azt. Johannis kilátásba helyezte: szükség esetén maga fogja kezdeményezni, hogy a parlament rendkívüli ülésszakon folytassa munkáját a választójogi reform véglegesítéséig.

Hozzátette: az elnöki hivatal keretében az európai parlamenti választások után szakértői bizottság alakult, amely az illetékes intézmények bevonásával konkrét javaslatokat dolgozott ki és juttatott el a kormánynak, a parlamentnek és az érintett hatóságoknak a választások gördülékenyebbé tétele érdekében.

A választójog szabad gyakorlásának megkönnyítését célozná egyebek közt a bürokrácia csökkentése, a külföldi választókörök számának növelése és műszaki felszereltségük javítása. Johannis törvénymódosítást is szükségesnek tart annak érdekében, hogy a külföldön élő román állampolgárok több napon keresztül voksolhassanak az év végi elnökválasztáson, illetve azért, hogy más típusú választásokra is kiterjesszék a levélben történő voksolás lehetőségét, amelyet eddig csak a parlamenti választásokon alkalmaztak.

Az elnök szerint a közeljövőben egy átfogó választási kódexet is ki kellene dolgozni Romániában, amely egységesítené a négy típusú – az államelnöki, önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti – választást, illetve valamennyi típusú népszavazást.

Liviu Pop szociáldemokrata szenátor szerint az államfő is tudja, hogy a kormány nem “spórolhatja meg” Johannis kedvéért a közvitát és ilyen rövid idő alatt nem küldhet törvénytervezetet a parlament elé. A politikus szerint a jobboldali államfő már elkezdte az újraválasztását célzó kampányt, és csak az vezérli, hogy “melegen tartsa” a külföldi voksolás körüli fennakadások témáját, amellyel – szerinte megalapozatlanul – a kormányt támadja.

Romániában év végén rendeznek elnökválasztást. Johannis már bejelentette, hogy második mandátumra is pályázik, a PSD várhatóan csak nyáron nevezi meg államfőjelöltjét.

Ciolacu: ez az első alkalom, hogy minden politikai erő egyetért

Ez az első alkalom, hogy minden politikai erő, emellett a kormány és az államelnök is egyetért azzal, módosítani kell a választási törvényt, “legalábbis ami a külhoni szavazást illeti”, jelentette ki Marcel Ciolacu, az alsóház szociáldemokrata elnöke szerdán, miután megkapta Klaus Johannis államelnöknek a választásokra vonatkozó intézkedéseket előíró törvény mielőbbi kidolgozására felszólító levelét.

“Megkaptam az államelnök levelét, tudomásul vettem, elolvastam. Véleményem szerint ez az első alkalom, hogy az összes politikai erő, emellett a kormány és az államelnök is egyetért azzal, hogy sürgősen módosítani kell a külhoni szavazásra vonatkozó választási törvényt. (…) Ugyanolyan jól tudják, mint én, hogy a tegnapi (kedd – szerk. megj.) plénumülésen létrehoztuk a házközi bizottságot, az erről szóló határozat ma este megjelenik a Hivatalos Közlönyben és holnaptól elkezdheti működését a bizottság” – fejtette ki a házelnök.

Ciolacu szerint fel kell mérni, hogy a törvénytervezetet el lehet-e fogadni még ebben a parlamenti ülésszakban, vagy pedig rendkívüli ülésszakra lesz szükség. Ha az utóbbira kerül sor, el kell dönteni, hogy a jelenlegi ülésszakot hosszabbítják-e meg, vagy korábban kezdik el a szeptemberit, tette hozzá.

Rámutatott, a nap folyamán beszélni fog telefonon a frakcióvezetőkkel, megpróbálnak döntést hozni.

Arra a kérdésre, hogy milyen javaslatokkal állna elő a Szociáldemokrata Párt (PSD), Ciolacu azt válaszolta, hogy bevezetnék a levélszavazást és a szavazás időtartamának a meghosszabbítását.

“A PSD frakciója egyelőre elkerülné az elektronikus voks bevezetését. Úgy gondolom, hogy még nem állunk készen az elektronikus voksra. Nem szeretnék azonban technikai részletekbe bocsátkozni” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

A többnapos szavazás bevezetésével kapcsolatban a képviselőházi elnök kifejtette, meg kell vizsgálni az idevágó törvényeket.

“Az Amerikai Egyesült Államokban lehet kampányolni még a szavazás napján is. (…) Nálunk a kampány lezárul pénteken éjfélkor. A szavazás időtartamának meghosszabbítása tehát az én meglátásomban a szombati napra vonatkozna, és ez teljesen normális lenne szerintem, azonban nem vagyok szakértő alkotmányjogban. Létezik egy intézmény, várjuk az álláspontját (…) Változtatni kellene kissé, hogy másszunk már ki a sáncból, melynek foglyai vagyunk, és módosítsunk szemléletmódunkon” – fűzte hozzá Ciolacu.

Megemlítette azonban, hogy fennáll az a lehetőség, hogy a törvénytervezetet a parlament, és ne a kormány dolgozza ki, ahogyan azt az államelnök követelte.

“A levélben az államelnök azt kéri, hogy a kormány dolgozza ki a törvénytervezetet, tanácskozni fogok a miniszterelnök-asszonnyal és a frakcióvezetőkkel is, ki tudja, kidolgozzuk mi a tervezetet, és időt nyerünk. Ha a kormányhoz kerülne…nagyon jól tudják. Nem lehet sürgősségi rendeletet kiadni” – mondta még Ciolacu.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.