Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vírusmentes versajándék

Az egészségügyi válsághelyzet miatt két új verseskönyve dedikálására hívja meg az érdeklődőket Kolozsvári András, akit olvasóink publicistaként B. Kovács néven ismerhetnek.

Hirdetés
Hirdetés

A némileg megkésett könyvbemutatókra a szentgyörgyi Könyvudvar teraszán (a Mikó szomszédságában, a Librim könyvesboltban) kerül sor csütörtökön du. 6 órától, rossz idő esetén egy-két nap késéssel. Az első kötet, az Üzenet a Styx partjáról fanyar humorú epigrammákat és paródiákat, közéleti fonákságokra utaló gúnyverseket tartalmaz, a második címébe időszerűnek érzett felszólítást foglalt a szerző, ugyanis fedőlapján az áll: Szarvascsoda, avagy adjátok vissza a magyar verset a lírának!

Előzetesként annyit árult el lapunknak: elfogultság nélküli székely verseket kívánt papírra vetni, nemzedékéhez képest megkésve, de időszerűségre törekedve mondanivalójában. Így az újonnan ismét hódító „kis tekintélyuralmak köztársasága” ellen emel szót, s úgy véli, a költészet határait ostromló, tematikáját bővíteni szándékozó mai kísérletek jó része kimondottan líraellenes tendenciákat hordoz.

„A líra határainak kitolása a prózaversen túlra, a formátlansággal való kacérkodás és az ihlet elvetése nem eredményezhet mást, csak kudarcot” – véli, s miközben paródiáiban Karinthy és Bajor Andor nyomdokaiba kívánva lépni, olyan stílusjegyeket vesz célba, melyek csak kisiklathatják az önkifejezésnek ezt az ősi módozatát. Magyari Lajos a szerző második verseskönyve, a Fekete óda bemutatóján Eötvös Józsefet idézte: „Akit nem hevít korának érzeménye/ Szakítsa ketté lantjának húrjait”. Kolozsvári változatlanul tartja magát e törekvéséhez, miként a címadó „újregében” is: „eurórúl euróra / száll a magyar Hunor módra.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 7., 10:02
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Fikker János:

    A versről…

    A vers,mert Vers,
    szóljon, mindenkihez!
    Ne csak a költő értse!
    Ne legyen híg,és felszínes,
    fókuszáljon, a fényre…
    Okítson, érthető legyen!
    Szeretni kell a népet!
    A vers,mert Vers,
    adjon sok ihletet,
    az igazságot,igazul mérje…
    1971.