Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Startol a Székelyföld Napok

Startol a Székelyföld Napok Kultúra

Október 8. és 18. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg Kovászna, Hargita és Maros megyék közös szervezésében a szűkebb hazánkat, hagyományainkat, kulturális értékeinket bemutató Székelyföld Napokat. A járványügyi intézkedéseket figyelme véve a szervezők arra a döntésre jutottak, hogy a rendezvények túlnyomó részét virtuális térbe helyezik át, de minden megyében lesznek offline események is.

Hirdetés
Hirdetés

Idén a Sokszínű Székelyföld mottót viselő rendezvény főszervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Kovászna megyében pedig a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa koordinálja az eseményeket. Kovászna megye képviseletében Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója és Bokor Csongor, a központ munkatársa, a megyei programok összehangolója, szervezője számoltak be terveikről, meglátásaikról és tapasztalataikról.

Imreh István megköszönte a partner-intézmények együttműködését ezekben az emberpróbáló időkben, elmesélve, hogy bár nem ment zökkenőmentesen a tervezgetések időszaka, elmaradtak a személyes találkozók, mégis jó volt együttműködni. Felhívta a figyelmet a járványhelyzet teremtette előnyre is: abban a reményben, hogy az interneten keresztül sikerül megmutatni a román közönségnek, hogy Székelyföld nemcsak úgynevezett módon létezik, a Kovászna megyei online programokat román feliratokkal látták el – itt külön megköszönte kollégái munkáját, akik több mint 50 órányi anyagot írtak ki, fordítottak le és feliratoztak. A Székelyföld Napok háromszéki palettája a legnagyobb, hivatásosoknak szóló eseményektől – a Sepsiszentgyörgyön kétévente megrendezésre kerülő Grafikai Biennáléra idén 65 ország 828 művésze nevezett be – a legkisebb települések közösségeit is megcélzó eseményekig terjed, műfaji korlátoktól függetlenül.

„2019-ben Kovászna megye 34 települése kapcsolódott be a programsorozatba, idén több mint 70 eseményre kerül sor, többnyire virtuális térben. Megyénkben mind az öt régióban, beleértve Bodzavidéket is, lesznek korlátozott létszámú közönséggel zajló akusztikus koncertek, kiállítások és gyermekfoglalkozások is” – jelentette ki Bokor Csongor, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, a Székelyföld Napok helyi főszervezője. A központ szervezésében összesen 54 Háromszékhez kötődő online program lesz megtekinthető a Székelyföld Napok és a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook-oldalán, a Grafikai Biennálé eseményein kívül vetítésre kerülnek a Kaptár dokumentumfilm-szemlére beérkezett alkotások, a központ hagyományos népi mesterségeket bemutató kisfilmjei, a Háromszéki Arcképcsarnok riportsorozat. Többek között a felsőrákosi hagyományőrző dalcsoport elődadását, a Kelekótya együttes gyermekkoncertjét, a Crazy Plumbers együttest a Voces női kar kíséretében, a Folker együttest, valamint a Mácsafej zenekar zenés-verses előadását is megtekinthetik az érdeklődők.

A Székelyföld Napok hivatalos megnyitójára holnap 11 órától kerül sor a szejkefürdői Mini Erdély Parkban, ahol jelen lesznek a három megye elöljárói is.

(KMMK-sajtóközlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük