Simándy József előlép a Bánk bán mögül

A Balassi Kulturális Intézetnek köszönhetően tegnap délután a magyar kultúra napjához (január 22.) kapcsolódóan nyílt meg a Lábas Házban a Simándy József operaénekes életútját összefoglaló kiállítás. A művész nevét legtöbben a Bánk Bán címszerepével, illetve a Hazám című áriával hozzák összefüggésbe.

Aki nem tudja mi a hazaszeretet, hallgassa meg ezt az áriát – tanácsolta Sztakics Éva alpolgármester a megnyitón.

Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet szentgyörgyi kirendeltségének vezetője a továbbiakban elmondta, a Háromszázezer magas C – Simándy 100 címmel megrendezett kiállítás molinóin a mindenki által tisztelt énekes hosszú pályáját dokumentáló válogatást láthatunk azokból a fotókból, amelyeket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a művész özvegye és az Operaház archívuma róla megőrzött.

Simándy Katalin (az operaénekes lánya) és Sípőcz Mariann, az OSZMI munkatársai 2016-ban állították össze a vándorkiállítás anyagát, akkor lett volna 100 éves az elismert művész.

Nehéz gyerekkora volt, autószerelő inasként kezdte a munkát, csak húszéves kora után nyílt alkalma éneklést tanulni, és tette ezt olyan sikerrel, hogy aztán az operairodalom legszebb darabjainak főszerepeit sorra megkapta: a Carmenben, a Traviatában, a Varázsfuvolában, a Bajazzókban, Erkel Ferenc több művében is. 1959-ben a szegedi Szabadtéri Játékokon lépett fel először a Bánk Bán címszerepében, amellyel aztán végleg összeforrt neve, noha összesen 35 tenorszerepet énekelt operaszínpadon. Szerették szép hangját és hiteles színpadi játékát, ő is mindig a legtöbbet akarta nyújtani a közönségnek.

A kiállítás január 23-ig a Lábas Ház emeleti termében látogatható és szervezői szívélyesen invitálják az (művészeti) iskolásokat a helyszínen tartott nyílt órára, amelyre azután is lehetőség lesz, hogy a tárlat leköltözik a pincébe, ahol február 15-ig láthatják az érdeklődők.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások