Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Négyéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet

Négyéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet Kultúra

Bírósági bejegyzésének negyedik évfordulóját ünnepli január 16-án az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, mely ismételten mozgalmas esztendőt tudhat maga mögött. 2018-ban nemzetközi címertani konferenciát szervezett Sepsiszentgyörgyön, elnöke előadott Franciaországban a címertani világkongresszuson, Lengyelországban európai szakkonferencián, Jászvásárban az országos heraldikai kongresszuson és számos más rendezvényen.

Hirdetés
Hirdetés

Románia címere és annak alkotója, Keöpeczi Sebestyén József címmel nemzetközi címertani konferenciát szervezett az egyesület Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának támogatásával. A román és magyar heraldikusok részvételével tartott konferencián a szervezet elnöke, Szekeres Attila István Erdély címeréről értekezett, és bemutatta Keöpeczi Sebestyén József címerművész munkásságát. Az alkalomra jelentette meg a Háromszék Vármegye Kiadó Szekeres Attila István Románia címere és Keöpeczi Sebestyén József című magyar és román nyelvű könyvét.

A franciaországi Arras városában október 2–5. között tartott 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel tartott előadást az elnök, korábban, a lengyel Címer- és Zászlótudományi Intézet által szeptember 6–8. között megszervezett 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián a lengyelországi Cieszyn városában A székelyföldi közigazgatási címerek módosítása Erdélynek Romániával való egyesülését követően című előadását mutatta be angolul.

A jelzett témák román változatát az egyesület elnöke előadta a május 10–12-e között Jászvásárban szervezett 18. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson is. Ugyanott bemutatta az általa szerkesztett, az egyesület partnerségében a székelyudvarhelyi székhelyű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában 2017 végén román nyelven megjelent Simboluri istorice secuiești (székely történelmi jelképek) című tanulmánykötetet, melynek címertani fejezetét ő maga, pecséttani részét Pál-Antal Sándor, zászlótörténeti fejezetét Mihály János írta.

Hirdetés
Hirdetés

A székelyföldi közigazgatási címerek módosításáról értekezett Szekeres Attila István a november 8-án az Erdélyi Múzeum-Egyesület sepsiszentgyörgyi fiókszervezete által a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében Határtalan tudomány – Tudomány határok nélkül címmel szervezett konferencián. Erdély címermadaráról tartott előadást a Székely Nemzeti Múzeum által november 28-án szervezett a magyar tudomány ünnepe rendezvényen. A címerművész – 140 éve született Keöpeczi Sebestyén József címmel, a 24. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében november 21-én a köpeci református templomban tartott előadást.

A Keöpeczi Sebestyén Józsefre való emlékezés idén is folytatódik. Február 8-án Csíkszeredában tart előadást az elnök, márciusban a Balassi Intézet szervezésében Bukarestben a címerművész alkotásainak digitális reprodukcióiból készülő kiállítás megnyitóján értekezik.

(közlemény)

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük