Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szoros és meghitt emberi kapcsolatok

A kovásznai Kádár László Képtárban január 11-én nyilt meg a csernátoni I. Ika Művésztelep tárlata, mely február 11-ig látogatható munkanapokon 10-16, illetve szombaton 10-14 óra között.

Hirdetés
Hirdetés

Az Ika Kulturális Egyesület égisze alatt megszervezett művésztelep tizenkilenc Kárpát-medencei képzőművészének több tucat alkotását szedte csokorba Székely Géza művészeti vezető, aki egyben a képzőművészeti tábor szellemi kitalálója is. E kiállítási törzsanyag az elmúlt év szeptember első harmadában készült Csernátonban, melyet a képzőművészek még adományként megtoldtak egy műteremi munkával is.

Ágoston József főszervező, aki a művésztábor anyagi hátterét – szerteágazó ismeretsége folytán – biztosította (mintegy varázskalapból húzogatta elő a sokrétű szükségletekre valót) magyar és román nyelvű megnyitóbeszédében e képzőművészeti rendezvény lelket formáló, lelket nemesítő, megtartó erejét hangsúlyozta. Dr. Deák Ferenc választékos, nagy hozzáértéssel felépített méltató beszédében nem győzte nyomatékosítani a nagyszámú közönségnek, hogy Csernáton és Kovászna, e két szláv eredetű településnév nemcsak nevében, hanem a szoros és meghitt emberi kapcsolatok tekintetében is testvérként jelenik meg. Ezért nem véletlen, hogy Csernáton után pontosan a fürdővárosban állították ki az anyagot.

A családias légkörű megnyitószövegek sorát Székely Géza zárta, aki az utánpótlást biztosító általános iskolai tanulók – minden tulzás nélkül – művészi alkotásait is a közönség figyelmébe ajánlotta. Szabó Róbert és Szász Mihály lantos diákpáros szívet melengető, középkori hangulatot varázsoló pengetésükkel ejtette csodálatba a hallgatóságot.

Salamon Ferenc

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük