Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Maszkások-tábor a múzeumban

Maszkások-tábor a múzeumban Kultúra

Péntekig lehet jelentkezni a csernátoni Haszmann Pál Múzeum népszerű Maszkások farsangi tevékenységére, amely ezúttal nappali táborként fog működni a rövid félévközi vakáció idején, ráadásul angolnyelv-oktatással egybekötve. Sylvester Réka és Dimény-Haszmann Orsolya táborvezetőkkel beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan jött az ötlet az angoltábort a kézműves tevékenységgel összekapcsolni? Mi a tábor célja?

Réka: Már tavaly nyáron kipróbáltuk az angolnyelv-tanulás és kézműveskedés összekapcsolását egy tábor erejéig, és nagyon jól működött, a gyerekek is szerették, ezért gondoltuk, most megismételjük. A faluban rendszeresen tartok angolórákat a 8–12 éves korosztálynak, és az órákra járó gyerekek is szívesen részt vesznek a táborban. A játékos, interaktív nyelvórák célja elsősorban az, hogy a gyerekek megszeressék az angol nyelvet, merjenek megszólalni, és sikerélményük legyen azáltal, hogy látják: tudnak beszélni, bármilyen kis szókinccsel is rendelkezzenek.

– Az angol foglalkozások is a farsang témához kötődnek?

– Egyes témái igen, de nem ez volt az elsődleges szempont azok megválasztásában. Szó lesz karneválról, jelmezekről, téli sportokról és egyéb egyszerű, hétköznapi dolgokról.

– Milyen kézműves foglalkozásokat terveznek?

Orsolya: A Maszkások foglalkozás keretében az öt összefüggő napon az alábbi témaköröket érintjük: farsangi népszokások a magyar nyelvterületen, jeles napok farsang idején, legfőképpen pedig a csernátoni lovasmaszkázás. Kipróbáljuk ugyanakkor a kukoricabontást, tollfosztást, népdalokat, rigmusokat tanulunk, ezáltal betekintést nyernek a gyermekek a téli jeles napok szokásvilágába. Természetesen nem marad el az alkotás sem, gipsz- és papírmasémaszkot készítünk, festünk, maszkokat, farsangi szemüvegeket nemezelünk, szabunk, varrunk, a kollégáim, Haszmann Gabriella és Haszmann László segítenek ebben.

– Ezentúl a félévközi vakáció lesz a Maszkások időpontja?

– A tavaly volt az első alkalom, amikor szintén a félévközi vakációra időzítettük, a nyári alkotótáborok hangulatát lopva be a télbe. Olyan jól működött, hogy idén már nem is volt kérdés, a Maszkások ismét vakációs tevékenység lesz. Mindenképpen egészen más az eredmény akkor, ha több napon keresztül, szépen felépítve foglalkozunk ugyanazzal a témával, mintha csak egy–másfél órát töltünk az adott osztállyal, csoporttal. Pár éve kimaradt a nagy hagyománnyal rendelkező lovasmaszkázás a községben, ezért is, bár a nevében, a szokás megismertetésével, régi felvételeken keresztül próbáltuk a gyerekek tudatában megtartani ezt a szép hagyományt. Idén ez, ha minden jól alakul, változni fog, örömteli arról hallani, hogy a faluban készülődnek a legények, népes csapat gyűlt össze, hogy maszkázzanak farsang végén. Ezt is kíváncsian várjuk!

Jelentkezni a 0746.103.796-os (Dimény-Haszmann Orsolya) és a 0741.098.822-es (Sylvester Réka) telefonszámokon lehet, vagy Facebook-üzenetben a fenti személyeknél.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük