Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult az Incitato alkotótábor

Lezárult az Incitato alkotótábor Kultúra

A tegnapi kiállítás-megnyitóval zárult az idei, 28. Incitato művésztábor. A lósorsok témában készült alkotások egészen augusztus 16-ig tekinthetők meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében.

Hirdetés
Hirdetés

A Katrosában július 3-a és 12-e között rendezték meg az idei Incitato alkotótábort. A hagyományokhoz híven most is a kézdivásárhelyi múzeum adott otthont a tábort záró kiállításnak, amelyet tegnap nyitottak meg. Az ünnepség szűk keretek között, a járványhelyzet miatt előírt szabályok betartásával a múzeum udvarán kezdődött.

A tábort Sántha Imre Géza, a Székely Nemzeti Múzeum művészettörténésze méltatta. „Immár 28. alkalommal gyűltek össze az alkotás örömét másokkal is megosztani kívánó művészek, hogy az Incitato örök témáját, a lovat, a látványművészet nyelvén megragadják” – mondta.

– A művész alkotásaiban sorsokat, álmokat láttat és vázol fel. Ehhez a sorsfeltáró, varázslói feladathoz kiváló alkalom a világ mozgalmasságától elvonuló, térerőhiányos tábori együttlét, az egymás közelségében való alkotás, ennek a felszabadító öröme – hangsúlyozta a tábor előnyeit. „Az Incitato az egyik leghosszabb életű alkotói, évről évre következetesen és töretlenül megszervezett tábor. Háromszék, de főleg Kézdiszék amúgy is gazdag művelődési és művészettörténeti megnyilvánulásainak nemcsak kitörölhetetlen, de sok esetben megkerülhetetlen értékhordozó entitása, az itteni nyarakat kulturálisan feltöltő eseménye” – tette hozzá a művészettörténész.

Huszonnyolc évvel ezelőtt néhai Tóth Ferenc hozta létre a művésztábort, az örökséget pedig gyermekei viszik tovább. Lánya, Tóth Ildikó elmondta, nagyon hálás ezért az évért. „Különlegesen indult, hiszen nem tudtuk, egyáltalán lesz-e idén tábor. De a családommal úgy gondoltuk, hogy édesapám tiszteletére nem szabad veszni hagynunk. Addig, amíg van rá lehetőségünk, nekünk ez kötelességünk” – köszönte meg édesanyjának és testvéreinek, hogy tető alá hozhatták ebben az évben is a tábort.

Majd köszönetet mondott szponzoraiknak is, illetve a kurtapataki Zonda-, és az almási Táltos Paripa-lovardáknak, hogy bemutatókkal fogadták a művészeket, illetve az ottani lovak sorsait ismertették, amely ihletet adott az alkotóknak. Illetve megköszönte a kézdivásárhelyi múzeumnak is, hogy 28 éve töretlenül otthont ad az alkotásoknak.

Az alkotók névsorát Tomos Tünde, a tábor művészeti vezetője ismertette. Idén 19 művész vett részt: Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Bajkó Attila, Bodó Dávid, Csutak Levente, Deák Barna, Deák M. Ria, Dimény András, Gábor Balázs, Kövér György, Nagy Lajos, Németh Orsolya, Sárosi Csaba, Simó Enikő, Tomos Tünde, Vetró András, Vetró B. S. András, Vetró B. Zsuzsa, Vincze László.

Az ő alkotásaikat: festményeket, fotókat, szobrokat tekinthet meg a közönség augusztus 16-ig. Dimény Attila múzeumigazgató felhívja a látogatók figyelmét, hogy az érvényes korlátozások értelmében egyszerre 10-es csapatokban lehet bemenni a kiállításra, a maszk viselése kötelező, illetve belépéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük