Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyvünnep Sepsiszentgyörgyön

Könyvünnep Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Az elmúlt hét második felében Sepsiszentgyörgyön első alkalommal megrendezett kortárs irodalmi fesztivál és könyvvásár ismét bebizonyította, hogy lehet és kell merészet álmodni, mert kellő hittel és kitartással társítva az álmok valóra válthatók, valóra válnak.

Hirdetés
Hirdetés

Ennek a hitnek és kitartásnak köszönhetően alakult át a Sepsi Aréna négy napon át a könyvbarátok találkozóhelyévé. A minőségi kikapcsolódást, vagy ismeretbővítést biztosító olvasmányok beszerzésének helyszínévé. A könyv ünnepének színterévé, ahol a legzsengébbtől az idősekig minden korosztály magas szintű és maradandó kulturális élményekben részesült.

A megálmodói által SepsiBook névre keresztelt rendezvény csütörtök déli nyitányán a megyeszékhelyi Mozsikácska együttes fergeteges hangulatot teremtett a szépszámú gyerekközönségnek. Lelkes tagjai önfeledten szórakoztak a koncert ideje alatt. De ez csak a ráhangoló bevezetője volt a zsenge korúak, serdülők, ifjak és felnőttek számára egyaránt gazdag kínálatot biztosító eseménysorozatnak. A csoportos foglalkozások, könyvbemutatók, író-olvasótalálkozók, színpadi előadások és hangversenyek színes forgatagában mindenki megtalálhatta és tapasztalatunk szerint meg is találta a számára legmegfelelőbbet.

A 17 órára időzített hivatalos megnyitón elsőként Vargha Fruzsina alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Megtiszteltetés és örömként értékelte, hogy neki jutott a város irodalmi életének új fejezetként minősíthető könyvvásár, jelképes avatószalagja elvágásának a nemes feladata.

„Azt hiszem, végig tudtuk, s tudták azok is, akik az elmúlt évszázadban harsányan ellene szóltak, hogy a könyvnek nincs, a könyvnek nem lehet „vége”. Időnként, mint ősszel a természet elalszik, de nem hal meg. Nemzedékek, eszmék arrébb lökhetik, még tüzet is rakhatnak belőle, de amit a könyv tud, azokat a világokat, amelyekbe lapjait forgatva menekülhetünk, még soha semmi és senki nem tudta pótolni – üzente többek között Antal Árpád András polgármester, akinek a szavait Vargha Fruzsina tolmácsolta.

Tamás Sándor, Háromszék megválasztott elöljárója ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy „a SepsiBook egy új, izgalmas fejezetet nyit Sepsiszentgyörgy, Háromszék és Székelyföld művelődési életében.” Tovább erősíti a térséget jellemző sajátos kulturális-szellemi erőteret. Itt, Háromszéken, Székelyföldön ez a folyamat tudatos törekvés eredménye, amelyben a kulturális-szellemi műhelyek és intézmények küldetése összeér az önkormányzati elképzelésekkel. Így valósulhatnak meg az olyan álmok, mint amilyen a most kezdődő könyvünnep, a SepsiBook.

Szonda Szabolcs, a rendezvényt szervező Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője, programigazgató a megvalósulás kiváltotta meghatottságával küszködve beszélt a szép számban egybegyűltekhez. „A jó olvasmány mindig remek útitárs”. Ebből született az ötlet, hogy „legyen ünnepe a könyvnek Sepsiszentgyörgyön is”. Annál is inkább, hogy „ismét találkozhatunk, kezet foghatunk, beszélgethetünk közösségi tereinkben, megszorítások nélkül. Egy lelkes csapat dolgozott december óta azon, hogy a tavasz végére a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál álomból valósággá váljon. Kellett ehhez nemcsak a megfeszített munka, hanem az is, hogy Sepsiszentgyörgy és Háromszék önkormányzatának támogató akarata egybekapcsolódjon ebben az ügyben is” – idézte fel a kezdeteket és a folytatást.

„Könyvekkel nem lehet megállítani a katasztrófákat, de a könyvek sokszor túlélik azokat” – mutatott rá Vida Gábor író, a Látó folyóirat főszerkesztője, aki arra kérte a hallgatóságot, hogy tekintse ezt az alkalmat egy új kezdetnek.                

A felszólalók sorát záró Mircea Dinescu költő, író, publicista, közéleti szereplő ezúttal is a tőle megszokott, könnyednek tűnő, de súlyos üzeneteket közvetítő stílusban fogalmazta meg mondanivalóját a jelenlévők nagy megelégedésére. 

Az első sepsiszentgyörgyi könyvvásárt a Mácsafej zenekar, Korodi Janka és Kolcsár József közreműködésével fűszerezett fellépése zárta.  

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük