Felhívás!

Kezdődnek a Csoma-napok

Ma startolnak az idei Kőrösi Csoma Sándor Napok, a hétvégén számtalan kulturális programmal várják az érdeklődőket a tudományos konferencia mellett. Színházi előadások, könyvbemutatók, ünnepélyes koszorúzások vannak terítéken, a programsorozat helyszínéül Kovászna és Csomakőrös szolgál.

Ma délután 18 órától a Kovászna Városi Művelődési Központban a Bekecs Néptáncszínház Kereszt-úton című előadásával kezdődnek az idei Csoma-napok. Ezt követően, 20 órától a debreceni Adyák Színpad Kétpercesek című műsora tekinthető meg.

A tudományos értekezlet csütörtökön 9.30-kor kezdődik a csomakőrösi Debreczi panzióban, és 17 óráig tart, pénteken 9–16 óra között és szombaton 9-12 óra között folytatódik. Emellett csütörtökön 18 órakor nyitja meg a Szemet szemé(r)t c. képzőművészeti tárlatot a Kádár László Képtárban dr. Kányádi Iréne művészettörténész, a kiállítás kurátora. Majd a Kőrösi Csoma Sándor – Az idők arcai c. tanulmánykötetet mutatja be Ferencz Éva. A gyertyás-fáklyás megnyitó csütörtökön 20 órakor kezdődik, amellyel egy időben fellép az Adyák Színpad a csomakőrösi művelődési otthonban.

Pénteken 12 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban, 19 órakor pedig a Perkő Néptáncegyüttes táncolja el A csókalányok című előadását.

Szombaton 10 órától gyermekfoglalkozást tart a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete a kovásznai művelődési házban. 12 órakor kezdődik az istentisztelet a csomakőrösi református templomban, igét hirdet Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke. Azt követően megkoszorúzzák Csoma szobrát, majd a Csoma-emlékház udvarán átadják a Kőrösi Csoma Sándor-emlékérmet Sudár Balázs turkológusnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 28., 17:54
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Fikker János:

  Gyököket, ragokat számolt…

  Csomakőrös Csoma Sándor
  Útra indult a Nagy Vándor
  őseinket felkutatni
  angoloknak szótárt adni
  Tibet Nyelvét rendszerezni
  nélkülözve mégis tenni
  nyomot hagyni a világban
  Útra indult egymagában
  szikár székely Csoma Sándor
  Enyed után Göttingába
  de Nagy Tibet volt az álma
  pár krajcárral indult Útnak
  szemeiben fények gyúltak
  keresett egy más világot
  megtalálta mire vágyott
  kolostorok néma csendjét
  szerzetesek békés rendjét
  szűk cellában egymagában
  alkotott a nagy magányban
  bár már ismert vagy húsz Nyelvet
  kutatta az Ősi Egyet
  sápadt arca láztól lángolt
  gyököket ragokat számolt
  vére meggyúlt teste égett
  Dardzsiling tett reá pecsétet…
  2019 November 25.