Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában Kultúra

Május 1-jén rajtolt, és vasárnapig tart az első Székelyföldi Alkotók Tábora, amelyhez a csíkszentsimoni gyermekotthon biztosít helyszínt. A cél két harangláb kifaragása, az egyik az anyaországba kerül, a másik helyben marad.

Hirdetés
Hirdetés

A tábor egyik kezdeményezője, Tamás Olivér sepsiszentgyörgyi vállalkozó lapunknak elmondta, az anyaországi Sokorópátkán tavaly felállított székelykapunak a háromszéki Zabola mellett történt kifaragásakor vetődött fel a mostani alkotótábor ötlete, amely jelenleg is zajlik Böjte Csaba csíkszentsimoni gyermekotthonának udvarán.

Minden jelentkező számára ingyenes részvételt, ellátást és elszállásolást biztosítottak, a terv két harangláb kifaragása. Az egyiket a helyszínen szeretnék felállítani vasárnapig, a másik Sokorópátkára kerül a későbbiek folyamán. Emellett természetesen egyéb alkotások is készülnek, az eszközeik mellett csupán a kreativitásukat kellett magukkal hozniuk a résztvevőknek.

Fotó: Székelyföldi Alkotók Tábora/facebook

„Fő célunk a tudásátadás, hagyományaink megtartása és a két harangláb által pedig az összetartozás szimbolizálása. Fontosnak tartjuk az utókor számára átadni, amit a felmenőinktől tanultunk, a korhatár ezért is korlátlan 14 évtől felfelé” – nyilatkozta Tamás Olivér.

A tábor tulajdonképpeni megszervezését, lebonyolítását magára vállaló Pro Humanity Egyesület vezetőjétől, Lázár Tibortól megtudtuk, szerdán húsz résztvevővel kezdték el az alkotómunkát. Közülük heten Magyarországról, a többiek Csík- és Háromszékről érkeztek. Női faragó is akad köztük Székely Ágnes személyében, és nem véletlenül, hiszen az édesapja tervezte a csíksomlyói Mária-kert haranglábát is, amelynek mását szeretnék most elkészíteni. Szombaton Böjte Csaba testvér is megtiszteli jelenlétével a tábort, és szentmisét tart a gyermekotthon kápolnájánál.

Fotó: Székelyföldi Alkotók Tábora/facebook

„Ezt a missziót mindenképp szeretnénk folytatni, ezért a nyár folyamán a második faragótábort is megszervezzük, ezúttal a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban” – tette hozzá Tamás Olivér. Itt elsősorban székelykapukat szeretnének majd felújítani, és máris várják a lelkes jelentkezőket. Az érdeklődők a szekelyfoldorok.eu weboldalon találnak részletesebb információt ezzel kapcsolatosan.

Fotó: Székelyföldi Alkotók Tábora/facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük