Felhívás!

A szeretet kockái

A szeretet kockái Kultúra

A Down-szindrómával született kislányával, Kincsővel töltött éveiről, a tőle kapott szeretetről, másságának megéléséről írt könyvet egy baróti édesanya, Gáspár Krisztina. A Mozaik című könyvet múlt héten, mutatták be a baróti Gyulai Líviusz Könyvtár olvasótermében, nagyszámú érdeklődő jelenlétében.

A szerzőt és beszélgetőtársát, Benedek-Huszár János baróti polgármestert Csíki Izabella könyvtáros üdvözölte, minekutána a város elöljárója kérdéseket intézett a nem mindennapi könyvvel debütáló Gáspár Krisztinához.

A válaszokból azt tudhattuk meg, hogy a tengerparti Mangálián született, de már óvodás korában Erdővidékre költözött Krisztina 30 évvel ezelőtt kezdett barátkozni az írással, pontosabban a versírással. Könyvében ugyanis, a prózai írások mellett, egy egész csokorra való vers is található, melyek, ahogy jellemezte, „megélt érzéseket, tiszta, igaz érzelmeket” adnak át az olvasónak. Krisztinához nem volt kegyes a sors: már fiatalkorában két tragédiával, édesapja és testvére elvesztésével kellett szembesülnie, de Down-szindrómával született második kislánya (a Down-szindróma súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség, hátterében a hibás sejtosztódás áll – szerk. megj.) azonban már nem újabb sorscsapást, hanem inkább ajándékot, küldetést jelentett számára. „Azelőtt fogtechnikusként dolgoztam, de miután Kincső megszületett, más hivatást kellett válasszak (jelenleg óvónő a speciális napközis csoportban).

 

Teljesen megváltoztatta az életünket, sorsunkat hozza kellett igazítsam, a miértekre nem volt idő válaszokat keresni. Úgy vélem, a miérteket leküzdve kezdődött számunkra az élet” – mondotta.
Úgy fogalmazott, hogy a könyvben található prózai írások sem mások, mint üzenetek, melyeket kislánya inspirált, és azt üzenik az olvasóknak, hogy együtt lehet élni a Down-szindrómás gyermekekkel is, tőlük is ugyanúgy lehet szeretetet és örömet kapni, mint más, egészséges gyermekektől. „Sőt, többet!”– ez egyféle jelmondata is Krisztinának, hiszen a sajátos nevelési igényű gyermekekkel már negyedik éve egy zenés csoportot működtet, melynek az a neve, hogy „Nem vagyunk mi kevesebbek, sőt, többek!” – bizonyítva ezáltal is tehetségüket, képességeiket. Anyák napi ünnepségüket április 29-én, pénteken 18 órától tartják ugyancsak a baróti könyvtár olvasótermében.

Végül elhangzott, Krisztina egy újabb kötetet is készít Mindennapjaink címmel, melyet kislányával eltöltött közös életükről írt, majd úgy összegzett: „hálát adok mindenért, amink van, hiszem azt, hogy jól alakul életünk, a pozitív hozzáállás erőt ad nekem”.

A bemutató végén hosszan dedikált, olvasói pedig virágcsokrokkal fejezték ki hálájukat és együtt-érzésüket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 27., 12:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nagyrabecsulheto, hogy egy Down-szindrómás gyereket nevel egy szülő szeretettel. De ettől már, megbocsassa a jó Isten, nem lesz költő valaki. Koze az irodalomhoz szegenynek semmi, meg helyesen se tud írni. És egy olyan polgármester asszisztál a silanysagban vele, aki irodalmat végzett és aki Márait szaval. Ez ranezve is nagy gáz. Sajnálatos. Ez a szint Baroton. Koltozzetek el fiatalok.

  • User
   Dátum: 2022. április 27., 18:40
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Sok rosszindulatú senkiházi miatt kellene itt maradni és nem elköltözni, mert úgy néz ki, hogy elkel a “segítség”.
   Csak így tovább Krisztina, egy hős vagy számomra

 • User
  Dátum: 2022. április 27., 17:43
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Isten aldasa kiserjen utjaitokon ,sok erovel ,kitartassal es szeretetttel! Ugyes vagy es kitarto a problemaid megoldasara!En elolvastam as osszes verseket amiket feltettel es kimondottan sikeresek!Gratulalok neked tiszta szivbol es varom a tobbit is!Meleg oleles es puszi nektek!Marika.

 • User
  Dátum: 2022. április 29., 11:49
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Most mar ertem miert vagy te olyan amilyen. Teged igy szocializalt a kornyezeted, bottal a fejedre suhintva. Neked most ez hianyzik, de meg is erdemelned. Csak vigyazz, nehogy kozben a jo hosszu nyelvedet is leharapd, amivel hatul nyalakodsz nekik!

 • User
  Dátum: 2022. április 29., 11:31
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem ismerem a hölgyet. Nem értem mi öröm van abban ha valakit bántunk. Egy ilyen cikk ennyi negatív kommentet gerjesszen ez szomorú, Nagyon szomorú!
  Kinek nem szimpatikus miért nem tud vélemény nyilvánítás nélkül tovább lapozni……..