Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a kultúrszüret

Kezdődik a kultúrszüret Kultúra

Ma kezdődik a 12. Őszi Vásár Sepsiszentgyörgy főterén. Az idei rendezvényt is, az elmúlt évekhez hasonlóan, a Kónya Ádám Művelődési Ház és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala közösen szervezi. A hagyományosnak számító kirakodóvásár az elmúlt évekhez képest a legnagyobb részvétellel valósul meg idén: 120 kézműves, kereskedő, őstermelő kínálja portékáit a vásárba ellátogatóknak.

Hirdetés
Hirdetés

Az Őszi Vásár kultúrszüret jellege természetesen idén is megmarad: a szervezők igyekeznek a rendezvény koncepciójához mérten minél szélesebb körű rétegeket megszólítani. Színes programok közül válogathatnak a Sepsiszentgyörgy központjába ellátogatók: koncertekkel, gyerekprogramokkal, bábszínházzal, pantomim előadással valamint folklórműsorral megtűzdelt kulturális programsorozat várja az érdeklődőket.

Az idei Őszi Vásár sem múlhat el koncertek nélkül. A 2022-es rendezvénysorozat zenei produkcióit a magyarországi Bordó Sárkány, a Tarló zenekar és barátai, valamint a Parno Graszt együttesek neve fémjelzi. A Bordó Sárkány zenekar ma 19 órától koncertezik Sepsiszentgyörgy főtéri színpadán. Őket követik szombaton a Tarló zenekar és barátai szintén 19 órától, illetve vasárnap a Parno Graszt zárja a rendezvényt.

A Bordó Sárkány muzsikusaival pénteken és szombaton vásári zene keretében is találkozhat a nagyérdemű. Az együttes, saját meghatározása szerint, „középkori világzenét” játszik. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány-dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg. A zenekarnak eddig 4 nagylemeze jelent meg: 2010-ben Világfa, 2013-ban Óperencia, 2018-ban A Lány és a Sárkány, 2021-ben pedig a XX. századi krónikás. A zenekar tagjai: Dickmann Roland (középkori duda, középkori síp, moldvai furulya, ír furulya, barokk furulya, ütőhangszerek, lantgitár, ének), Fábi János (hegedű, középkori duda, középkori síp, ének), Kiss Ernő (mandocello, cister), Szlama László (koboz, citera, középkori síp, ének), Szőke Miklós (dobok, ütőhangszerek).

Az idei rendezvénysorozatot a Parno Graszt együttes vasárnap esti koncertje zárja. Az autentikus cigányzenét játszó, magyarországi zenekar október 2-án 19 órától lép színpadra a főtéren. A zenekar tagjai: Oláh József (ének, gitár, tambura), Balogh Géza (ének, gitár, tánc), Jakocska János (ének, gitár), Oláh Krisztián (harmonika), Németh István (szájbőgő, kanna), Horváth Sándor (ének, kanál, tánc), Balogh Mária (ének, tánc), Váradi Mária (ének, tánc) és Oláh Heléna (ének).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük