Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Járványidőben is sokat olvastunk

Járványidőben is sokat olvastunk Kultúra

Bár csökkent a könyvtárat látogatók száma tavaly a járványhelyzetben, az olvasási kedv azonban nem lankadt: sokan olvastak sokféle könyvet. A könyvesboltok kínálata bővült, többen választottak nagyobb volumenű regényeket, mivel több idő jutott az olvasásra.

A Bod Péter Megyei Könyvtárat látogatók száma 37 százalékkal csökkent tavaly, míg 2019-ben 48.041-en keresték fel a könyvtárat, tavaly 30.476-an. A visszaesés a kölcsönzések számában is megmutatkozott: 2019-ben 74.638 kiadványt vettek ki, 2020-ban pedig 44.646 könyvet – tájékoztatott Szonda Szabolcs igazgató. Igaz azonban, hogy 353 új olvasó is beiratkozott a tékába, a legtöbben pedig a gyermek- és ifjúsági irodalom könyveit keresték. Az írók és könyvek összesített listájából az is kiderül, hogy a könyvtár olvasói előnyben részesítik a kortárs magyar irodalmat, számos író könyvét kölcsönözték ki tavaly.

Hirdetés
Hirdetés

Ami a könyvesboltokat illeti, itt is a gyerekkönyvek voltak a legkeresettebbek, főleg a Rumini-sorozat és Leiner Laura könyvei. A felnőtt olvasók a New York Times bestseller listájának könyveit keresték, Eva Edith Eger A döntés című könyve és Emma Straub Nem vagyunk már gyerekek könyvét is nagyon sokan megvásárolták. A különböző életvezetési tanácsadással, továbbtanulási coachinggal foglalkozó kiadványokat is keresik a vásárlók, de egyre többen vásárolnak klasszikus magyar irodalom könyveket is.

A könyvtárosok és könyvesboltok munkatársai egyébként nem tartanak attól, hogy csökken az olvasók, vásárlók száma, hiszen számos nagyszerű könyv jelenik meg hétről hétre, ugyanakkor lassan újraindul a kulturális műsorszervezés is, így író-olvasó találkozókat, felolvasó esteket és különböző gyerekfoglalkozásokat szervezhetnek, így népszerűsítve az olvasást.

Hamar visszatértek a normalitáshoz

Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár igazgatója lapunknak kifejtette, a pandémia kezdeti időszakában hamar átálltak az online ügyfélfogadásra. „Intézményünk 2019-ben március 18. – május 18. között volt zárva a látogatók számára. Ezért mintegy 10%-kal csökkent a beiratkozott olvasók száma, illetve a látogatottság. Mivel ez idő alatt online kapcsolatban álltunk az olvasókkal, továbbá segítettük a tanulókat távoli elérésű adatbázisok hozzáférésével a 2019-es évhez képest 242%-kal nőtt az online kérések és megválaszolásuk.” Ám a folytatásban ismét fogadták az olvasóközönséget.

– Május 18-tól beszereztük a nyitáshoz szükséges eszközöket (maszk, lábfertőtlenítős lábtörlő, kézfertőtlenítő, lázmérő), valamint minden visszahozott dokumentum egyhetes karantén után került szabadpolcra, így fogadni tudtuk az könyvtárba látogató olvasókat kölcsönzés céljából. Így a 2021-es év statisztikája már a pozitív irányban halad. A rendezvények közül mindössze a felnőtt olvasóklub működött, illetve működik havi egy alkalommal. Mivel a gyerekrészleg könyvtárosa januártól gyereknevelési szabadságon van, a fenntartó meg úgy döntött, hogy helyettest nem alkalmaz, minden gyerekfoglalkozás, iskolás és óvodás csoportok könyvtári foglalkozása, a meseklub-foglalkozások, valamint az olvasásfejlesztő tevékenységek is szünetelnek meghatározatlan ideig.

Ami az olvasói szokásokat illeti, nem változtak számottevően az elmúlt mintegy másfél évben. „Az olvasási szokások terén továbbra is a szórakoztató irodalom, a házi olvasmányok, a gyerekkönyvek, szakirodalom terén a pszichológia, orvosi, természetgyógyászati könyvek a legkeresettebbek”, summázott az intézményvezető.

Bús Ildikó, Daczó H. Barna

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük