Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Önálló mesevilág akrilban

Önálló mesevilág akrilban Kultúra

Kopacz Mária grafikus- és festőművész rézkarcaiból rendez kiállítást az Árkosi Kulturális Központ és a Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja. A kiállítást ma 16 órától nyitják meg az Erdélyi Művészeti Központban, felszólal Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és dr. Bordás Beáta, az EMŰK vezetője.

A tárlat szerves része a Kopacz Mária munkásságát bemutató nagy kiállításnak, amelynek festészeti része az Erdélyi Művészeti Központban tekinthető meg.

Hirdetés
Hirdetés

A művésznőt köszönti, munkásságát méltatja és a kiállítás megtekintéséhez művészettörténeti, illetve műkritikai fogódzókat nyújt Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, valamint dr. Deák Ferenc műkritikus. Az Erdélyi Művészeti Központban megtekinthető festészeti tárlatot a Bástya-ház kiállítótermében látható, Kopacz Mária grafikáit bemutató kiállítás egészíti ki. A megnyitón két kiadványt is bemutatnak: az Erdélyi Művészeti Központban megnyitott tárlat katalógusát, valamint az Art Printer Könyvkiadó gondozásában tavaly megjelent Kopacz Mária-albumot.

Kopacz Mária 1967-ben fejezte be egyetemi tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán, tanára Feszt László volt. Már főiskolás korától kezdve az Utunk, Igaz Szó, A Hét, Új Élet, Napsugár folyóiratok közölték a rajzait és illusztrációit, könyvgrafikával is foglalkozott. 1968-tól kezdődően részt vett a Kolozs megyei, illetve az országos grafikai tárlatokon. 1968 és 1974 között számos európai városban (pl. München, Párizs, Bécs, Bern, Zürich, Berlin, Lipcse, Prága, Oslo, Stockholm) járt tanulmányúton. 1975-ben a Romániai Képzőművészek Szövetségének tagja lett. 1993-ig Kolozsváron élt és dolgozott, majd Alföldi László kolozsvári főkonzullal kötött házassága után Szentendrén telepedett le. Ez után néhány évig Kolozsváron, majd Bukarestben lakott férjével, 2016-tól újra Szentendrén él és alkot. Pályafutását rézkarcokkal kezdte, később, a ’80-as évek elejétől kezdve nagyméretű színes ceruzarajzokat készített, majd a ’90-es évek elején áttért az olajfestésre. Bevallása szerint akkor talált igazán magára, amikor akrilt kezdett használni, újabb festményei ezzel a technikával készültek. Acest link este o opțiune.

Az Erdélyi Művészeti Központban megtekinthető kiállításra a művésznő 2000 után készült két nagyobb sorozatából válogattak. A Karnevál című sorozat képei túlnyomórészt embereket, állatokat, valós vagy elképzelt lényeket ábrázolnak, önálló mesevilágot teremtve akril festékkel farostlemezre. Az én kertem című sorozat vásznai a művésznő szentendrei kertjének különböző arcait örökítik meg. A Bástya-házban megtekinthető tárlat Kopacz Mária több évtizedes grafikai tevékenységéből nyújt ízelítőt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük