Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Irodalomtörténeti számvetés

Minthogy kétévente rendezik meg a Gyergyószárhegyi Írótalálkozókat, amelyeket tanácskozások és irodalmi estek töltenek meg tartalommal, mindig van ezeknek értelme és súlya: az irodalmat, az irodalmi életet érintő fontos kérdésegyüttesek megtárgyalása.

Ilyen volt az utóbbi alkalmakkor például az erdélyi magyar irodalmat tudományos igénnyel s a maga teljes folyamatában bemutató szintézis, Pomogáts Béla munkájának megvitatása, író és haza viszonya, főleg a diktatúra idején Erdélyt elhagyni kényszerült alkotók megszólaltatása alapján vagy az irodalmunk száz évét (1918–2018) áttekintő kötet, Kántor Lajos és Láng Gusztáv munkájának megtárgyalása.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt hét végén került sor a tizenkettedik írótalálkozóra, amely a rendszerváltás utáni időszak Erdélyben születő fiatal irodalmára összpontosított, illetve egy irodalmi est keretében olvastak fel műveikből fiatal költőnők, nemkülönben a résztvevő írók egy része.

A tanácskozás tulajdonképpen irodalomtörténeti számbavétel volt, éspedig a romániai rendszerváltás nyomán elindult irodalmi fórumoknak és lapoknak a bemutatása, amelyek többsége az akkori pályakezdő írók és írócsoportosulások nevéhez fűződik. Ilyen volt a Jelenlét (1990–1991), a Szempont (1990), az Árnyékhatár (1992), az Éneklő Borz nevű hangzó folyóirat (1992–97, illetve 2004–2007), a Serény Múmia mint a Helikon betétlapja (1993–2005), az Előretolt Helyőrség (1995 – 99), a Zabhegyező (1995–96).

Fontosnak tartom, hogy mindezekről éppen a rendszerváltás kezdeti éveiben született vagy a politikai fordulatot gyermekként megélt írók és irodalmárok tartottak kiselőadásokat, vagyis azok, akik ama hőskornak nem lehettek még résztvevői, s így tényleg történelmi távlatból tekinthettek az egykori intézményalapítási kísérletekre és eredményekre. Az akkori irodalmi élet cselekvő szereplőjeként viszont hallhattuk Kelemen Hunort, aki egy beszélgetés során elevenítette fel a kolozsvári Jelenlét indulását a decemberi forradalmi napokban, aztán Egyed Emese a már-már a bőség zavarával járó helyzetet vázolta fel, Markó Béla nyitó előadásában pedig a rendszerváltást megelőző egy-két évtized folyamatait foglalta össze.

Végigtekintve ezeket az erdélyi irodalmi „történéseket”, ezúttal is helytállónak tartom a megállapítást, miszerint kigondolni sokkal könnyebb, mint fenntartani valamely kulturális intézményt, mert bizony ezek működtetésének nem csak szellemi és anyagi feltételei vannak: az időnap előtt való megszűnésüknek az oka esetenként az emberi gyengeség, sőt gyarlóság…

Az első, Gyergyószárhegyen tartott írótalálkozót különben 1980-ban tartották, 1990 pedig új kezdetet jelentett, aztán a 2001 és 2010 között tartott tanácskozások anyaga már kötetben is megjelent Egyed Péternek, a szervezőtestület jeles tagjának a szerkesztésében. Azt gondolom, az ő munkáját kellene folytassák ilyen tekintetben is a mai szakmai vezetők, Fekete Vince, Lövétei Lázár László, valamint a találkozók mentora, Markó Béla: összeállítani és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ gondozásában kiadni az eltelt tíz év során elhangzott előadások és hangos interjúk szövegét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük