Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt dr. Nagy Attila

Elhunyt dr. Nagy Attila Kultúra

66 éves korában, türelemmel viselt betegség után elhunyt dr. Nagy Attila, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának volt igazgatója és egyetemi adjunktusa, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, film- és színházrendező, akit csütörtökön kísértek utolsó útjára a sepsiszentkirályi unitárius temetőben.

Gépészmérnöki végzettsége ellenére ő maga talán Shakespeare követőjeként, csodálójaként és kutatójaként határozná meg elsősorban önmagát, lenyűgözte a nagy angol drámaíró univerzuma, melyet a nagy magyar költők, írók fordításában ismert meg. Életidejének jó részét szentelte annak, hogy a Shakespeare-i életművet kutassa, annak összefüggéseit, értékeit feltárja, az erdélyi Shakespeare-kultusz minden vonatkozását megismerje. A színdarabok igazságait minden ízében élte, hiszen rengeteget játszott is, egyetemi diákéveitől kezdve nyolc Shakespeare-drámát állított színpadra. Összesen 39 színpadi művet rendezett. Halála előtti éveiben is dolgozott egy olyan drámán, mely Shakeaspeare A vihar című alkotására alapozott, de magyar térben és szellemi környezetben elevenedett volna meg – kilencedik rendezését azonban már nem vihette végig.

Miután 1998-ban doktori dolgozatát is egyetemes film- és színháztörténetből írta és védte meg a bukaresti – és Filmművészeti Egyetemen, rengeteg előadást tartott külföldi egyetemeken, de meghívottként sok más helyen is, ahol értő és érdeklődő közönséget talált. Lenyűgöző tudásszomja volt, értékteremtő és -közvetítő szenvedélye és átfogó műveltsége, tudományos alázata és hallgatói, beszélgetőtársai iránti értő figyelme, ugyanakkor derűs életfelfogása voltak azon erényei, melyek őt pótolhatatlanná teszik Sepsiszentgyörgy kulturális életében és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük