Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Virágvasárnapra készülve

Virágvasárnapra készülve Kultúra

A hétvégén virágvasárnap, ami a reformátusoknál gyakorolt hagyomány szerint egyben a konfirmáció ünnepe is szokott lenni. Régebb nagy eseménynek számított, a fiatalok lázasan készültek hitük bizonyságtételére, takarították, feldíszítették a templomot és a templombejáratot, és közben persze tanultak is, hogy a kikérdezés napján a gyülekezet előtt nehogy felsüljenek kátéismeretből.

Hirdetés
Hirdetés

Az igazi ünnep a vizsga után következett: az úrvacsora vételének lélekben igencsak felemelő pillanata, a rokonok, ismerősök gratulációja, az otthoni ünnepi ebéd hangulata mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a konfirmáció napja a protestáns fiatalok számára feledhetetlen emlékűvé váljon. A konfirmáció ünnepébe már a tavaly is beleszólt a járvány, s mint erdővidéki körképünkből kiderül, idén sem javult sokat a helyzet. A baróti Református Egyházközségben, ahol a hívek száma a reformatus.ro portál szerint megközelíti a kétezret (teljes lélekszám 1969), 19 ifjú készül a konfirmálásra – tudtuk meg Tordai Árpád tiszteletestől. Itt egyelőre be van tervezve a konfirmáció, és ha a járványügyi rendelkezések közbe nem szólnak, meg is tartják.

A bodosi tiszteletes, Iszlai Kamill-Zsolt úgy véli, a konfirmáció ünnepének akkor van igazi hangulata, ha azt a megszokott idejében tartják, vagyis virágvasárnap. „Tavaly később tartották, és ez érződött is rajta” – mondta. A bodosi, 437 lelket számláló református gyülekezetben idén 4 ifjú konfirmálna hétvégén; öten lettek volna, de egy ifjú nem tud hazajönni, így ő jövőre marad, akkor öten lesznek konfirmálók a kis erdővidéki faluban.

A valamivel nagyobb, 705 lélekszámú bardoci református gyülekezetben idén 12 ifjú konfirmál, de csak augusztus első vasárnapján, ami pont elsejére esik. Bardocon amúgy is általában húsvét után egy héttel szokták tartani a konfirmálást, de az idén elhalasztották. Most vasárnap az úgynevezett „kicsi konfirmálást” tartják, amin az egy évvel kisebbek, a tizenhárom évesek vesznek részt – tudtuk meg Balázsi Zoltán tiszteletestől. Ők tizenketten vannak, akárcsak a rendesen konfirmálók – tette hozzá.

Bibarcfalván viszont csak „kiskonfirmálás” lesz az idén, de azt is csak pünkösdkor tartják. Az 550 lelket számláló gyülekezetnek idén csupán egyetlenegy „rendes” konfirmálója lett volna, őt azonban jövőre halasztották – közölte Fancsal Zsolt-Gerő lelkipásztor. A kis, 191 lélekszámú bölöni református gyülekezetben sem tartanak konfirmálást idén, jövőben hárman konfirmálnának. Köpecen öt konfirmáló van idén, de csak majd a nyáron tartják az ünnepséget. Székelyszáldoboson idén négyen kofirmálnak, hétvégén, Nagyajtán viszont május 9-re halasztották a reformátusok „vizsgatételét”; ketten lennének, egy fiú és egy lány. Az unitáriusok itt nyáron tartják a konfirmálást, július 18-án, illetve július 25-én, külön konfirmálnak ugyanis a hetedikesek és a nyolcadikosok.

Középajtán pünkösd előtti vasárnap tartanák a konfirmálást négy konfirmálóval, Olaszteleken május második vasárnapján öt konfirmálóval, Kisbaconban és Erdőfülében viszont most hétvégén: előbbiben 7, utóbbiban 14 konfirmáló van. Nagybaconban április 25-re halasztották a konfirmálást, tizenöten vannak az ifjak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. március 28., 8:05
    ÉRTÉKELÉS: -5

    Virágvasárnap…

    Virágvasárnap, óraváltás.
    Járvány van, néptelen az Út.
    Szamárháton érkezik az Áldás.
    Jön Jézus, testvér ne aludj…

    Ma nincs” hozsánna”,
    nincsen ének. Az ünnep bús,
    és hangtalan…
    Más a világ, mások a fények.
    Jeruzsálem,oly messze van…
    2021 Március 28.