Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dosztojevszkij-drámák

Dosztojevszkij-drámák Kultúra

December 3–4. között Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. December 3-án a Raszkolnyikov, 4-én a Karamazovok című előadást tekintheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség. Mindkét előadásra a Háromszék Táncstúdió termében kerül sor 19 órától.

Az emberéleteket veszélyeztető, végzetes ideológiák átitatta világunk megértéséhez egyre aktuálisabb segítséget nyújthat egy 19. század közepén élő, pétervári fiatalember története. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij halhatatlan klasszikusából, a Bűn és bűnhődésből készült jelen színházi adaptáció épp ezért a főhősnek, az eszméje vezérelte gyilkosnak, a meghasonlott Rogyion Romanovics Raszkolnyikovnak nem annyira a tettét, mint inkább annak regénybeli megítélését helyezi a fókuszba. Az előadást Albu István rendezte, akárcsak a Dosztojevszkij Karamazov testvérek című regényének Richard Crane színpadi átdolgozásából készült Karamazovok című előadást.

Hirdetés
Hirdetés

Dosztojevszkij bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul utolsó nagy regényének, az életműve szintézisének tekinthető Karamazov testvérek hősei – a lázadó Iván, a féktelen Dmitrij és az istenfélő Aljosa – az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói. Sorsuk mégis tragédiába – apagyilkosságba – torkoll, mely együtt jár az isten világának elutasításával, a hatalom elleni lázadással, szenvedélyek és szenvedések játékával.

Richard Crane nem egyszerűen színpadi adaptációt készített Dosztojevszkij remekművéből, hanem kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük