Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igényes kiállítás és koncert

Igényes kiállítás és koncert Kultúra

Szombaton fennállásának negyvenedik évét ünnepelte az újraalapított Rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar: az eseményen a még életben lévő alapítók is tiszteletüket tették, a szervezők pedig igényes, a zenekar történelmét bemutató kiállítással, de koncerttel is kedveskedtek a meghívott vendégeknek.

Rétyen 1935 óta létezik fúvós­zenekar, ám újkori története Kelemen Antal vezetése alatt kapott szárnyakra, a tanár úr 1979-ben – összesen 9 alapító taggal – álmodta újra a zenekart, a szombati ünnepséget is erre a zenekar életé­ben mérföldkőnek számító dátumra utalva szervezték.

– A zenekar névadója Kováts András tiszteletes, aki még 1935-ben alapította a fúvószenekart, ám kevés ideig tudta vezetni. Pár évtizedig vezető nélkül maradt a rétyi fúvószenekar. Aztán 1979-ben Kelemen Antal tanár úr újraalapította. A szombati esemény az ünnepség mellett emlékezés is az elhunytakra, így a templomkertben koszorúzással kezdődött: az elhunyt zenekari tagok kettős kopjafáját, Kováts András tiszteletes, illetve Kelemen Antal tanár úr sírját koszorúztuk meg, ezt követően az emlékkiállítást tekinthették meg az összesereglett vendégek. A kiállítás okleveleket, egyenruhákat, a számos fellépésről készült fotókat, videókat, régi hangszereket tartalmazott. Az ereklyék közül említeném a Kováts tiszteletes, illetve Kelemen tanár úr karnagyi pálcáját. A kiállítás egy része állandó lesz – avatott be a részletekbe a 38 éves Dombora Anna, a fúvószenekar alelnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A kiállítást ünnepi hangverseny követte, amelyet közel száz egykori zenekari tag, külföldi és belföldi, a zenekar életében egykor szerepet vállaló barátok követhették végig.

Lapunk a még életben lévő alapító tagok legidősebbikével, a 85 éves Csűrös Zoltánnal beszélt.

– Gyermekkori vágyam teljesült, amikor tagja lettem a rétyi fúvószenekarnak. Az elején sokan mondták, hogy ez hóbort, nem lesz hosszú életű, de a szervezés jó kezekbe került, olyan valaki vette át az irányítást, akiben meg lehetett bízni (Kelemen tanár úrra gondolok). Örömmel tölt el, hogy már negyvenedik évét ünnepli az újraalapított zenekar – magyarázta érdeklődésünkre Csűrös.

Tőle tudtuk meg, hogy Kelemen Antal halála után sokakban felmerült a kétely, de szerencsére ezt az akadályt is jól vette a zenekar, amely fiatal, dinamikus karnaggyal, Maksai Józseffel – a tanár úr tanítványaként kinevezett karnaggyal – folytatta útját.

– Nem volt egyszerű, hiszen Kelemen tanár úr egyedül vezette a zenekart, és a szervezéssel is ő foglalkozott. Addig nem volt rálátásunk ezekre a dolgokra, így amikor ránk zúdult minden feladat, csak a fejünket kapkodtuk. Idővel kialakult minden. Jelenleg a próbaidősökkel, tanulókkal együtt nyolcvan tagot számlál a fúvószenekar. Évente több tucat fellépésünk van, a legtöbbet Sepsiszentgyörgyön ténykedünk. A műsorválasztásnál törekszünk arra, hogy mindig valami újdonságot is bemutassunk – például legutóbb filmzenéket játszottunk –, de hagyatékunk, feladatunk, hogy a magyar zene, kultúra mindig elsődleges legyen – mesélte a 34 éves Maksai karnagy.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük