Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az első fesztivál filmrendezőnőknek

Az első fesztivál filmrendezőnőknek Kultúra

A Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház megszervezi EVA FilmMakers Fest-et, az első romániai fesztivált, amelyet kizárólag női filmeseknek szentelnek. A Kovászna megyei filmkedvelők egy héten át, szeptember 4–10. között hét romániai és magyarországi női rendezőnő érdekes játék- és rövidfilmjeit tekinthetik meg.

Hirdetés
Hirdetés

Az EVA FilmMakers Fest abból a vágyból született, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, ahol a nőket általában inkább a színészi, mintsem a rendezői munkához kötik. Sokan egy ismert rendezőt azonnal képesek megnevezni, női rendezőt viszont már kevesebben, anélkül, hogy gugliznának. Ebből kiindulva az Eva FilmMakersFestival az első olyan esemény az országban, amely a női rendezőművészetet tárja a filmszerető közönség elé. A szervezőket nem feminista indíttatás, hanem inkább a női rendezők promoválásának szándéka mozgatta a fesztivál jellegének kitalálása során.

Az EVA FilmMakers Fest résztvevői Kocsis Ágnes, Dana Bunescu, Szilágyi Zsófia, Andra Tarara, Felméri Cecília, Carmen Lidia Vidu és Horvát Lili. A fesztivál ideje alatt a sepsiszentgyörgyi közönség beltéren és kültéren (az 1956-os emlékparkban) megtekintheti a rendezőnők jelentősebb alkotásait, minden rendezőnőnek külön napot szentelnek. A fesztivál öt másik, mozi hiánya miatt hátrányos helyzetű településre is kiterjed, így Kézdivásárhelyre, Szitabodzára, Kovásznára és Bodzafordulóra, ahol a vetítések olyan nem konvencionális terekben zajlanak, amelyek technikailag lehetővé teszik a filmek vetítését megfelelő körülmények között.

A fesztivál programjában szerepelnek még a résztvevők mesterkurzusai, valamint két olyan filmrendező filmjei, akiknek a programja nem tette lehetővé, hogy részt vegyenek az idei fesztiválon: Chiara Malta (a Hétköznapi nők című filmjével) és Ivana Mladenovici (Ivana, a rettenetes). A projektben részt vevő öt helyszínen vetített filmekre a belépés a szabad helyek függvényében ingyenes. A fesztivál programjának és a kapcsolódó eseményeknek a részleteit egy későbbi időpontban közlik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük