Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Balázs nyomdokán

Orbán Balázs nyomdokán Kultúra

Múlt csütörtökön mutatták be az a szabadtéri fényképtárlatot, amelynek anyagát május elején „keccintették” össze az Orbán Balázs nevét viselő fotótábor résztvevői. A fotókat az Apor István Általános Iskola külterületén tekinthették meg az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés

Régi felvételek fogadták a fotótárlat megnyitójára érkezőket, a község öt települése, Kézdiszentlélek, Kiskászon, Kézdikővár, Kézdiszárazpatak és Katrosa tavaszi életéből láthattunk felvételeket. A tavaszi tisztaság, a virágzás, a sürgős munkálkodás is megmutatkozik a kiállítás anyagában, akárcsak a mesteremberek, a molnár, a kovács, a juhász, a kerekes, a háziasszony munkája, de a Perkő Néptáncegyüttes tagjai sem maradhattak ki. A képeket szemlélve mindennapi teendők jelentek meg előttünk a szántástól, a favágástól, az állatgondozástól kezdve egyéb munkaalkalmakig, amelyek egy része azt bizonyítja, hogy Kézdiszentlélek községében a földművelés, valamint az állattartás ma is alapvetően fontos megélhetési forrás.

A megnyitót a község polgármestere, Balogh Tibor ünnepi beszéde vezette be, majd Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont intézményvezetője köszöntötte a jelenlévőket, elmondva, számára, kézdiszentlélekiként igazán szívmelengető, hogy az idén az ő szülőfalujára esett a választás.

Bartalis Izabellát követően P. Buzogány Árpád értékelte a fotókat, akitől megtudtuk, hogy Kézdiszentlélek község települései azt a sajátos arculatot mutatják, amelyet a székelyföldi településeken megszokhattunk. Egyrészt a táj, a domborzati formák határozzák meg mindegyik település képét, és ehhez társítva érzékeljük az ember környezetét alakító tevékenységét. „2002 óta szervezünk fotótáborokat, elsősorban Udvarhelyszéken, de már voltunk Hargita megye határán túl is. Az évente más-más tájegységben tartott fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése” – mondta Buzogány Árpád. Képeikkel meg szeretnék állítani az időt, csapdába szeretnék ejteni a fényképezőgép által, hogy a következő nemzedék számára is elérhetővé tegyék azt az információt, amely a jelenben elérhető – fűzte hozzá.

A fotótábort a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala közösen szervezte. Szakmai irányítója Balázs Ödön fotográfus, aki gazdag képanyagból válogatta össze a kiállítás anyagát. Az összeállítás jelzi a témák sokféleségét, hiszen dokumentum-felvételek, helyzetképek, munkaalkalmak, portrék, tájképek egyaránt közszemlére kerültek. A kiállítást népes közönség fogadta, a hangulatot Dávid István és Bartók Botond tették énekeikkel hangulatosabbá. A kiállító fotósok Balázs Ödön, Fülöp Jenő, Hlavathy Károly, Nagy Botond és Tordai Ede voltak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük